Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-11-09 Publicerad i KR nr 6 samt i SKN nr 73


Ännu ett cancerlarm för rött kött


Världscancerfonden, WCRF, uppgraderar nu risken för hög konsumtion av kött samt avråder helt från konsumtion av chark, korvar och pastejer. Det är många bidragande orsaker som bör uppmärksammas, som rökning, grillning, nitrit och nitrat, men vi vill nog lägga till den just nu heta debatten om glutamat.

Vi ger dig länkar här till de viktigaste tidningarna och även en forskningsrapport som motsäger detta larm, så du själv kan göra ditt val.

Tidigare har vi i SKN 34 2006-08-11 refererat till Karolinska Institutets information om riskerna med konsumtion av rött kött, se länk längre ner. Just nu håller vi på med en genomgång av skinka och rostbiff och ev glutamatinnehåll. Håll koll på det när du handlar!

Så de enkla råden vi vill ge är:
1 - använder du kött så koka gärna grytor och minska köttmängden till hälften och lägg till i slutet kokta bönor (se vår bok ”Dessa Fantastiska Bönor”)
2 - undvik alla produkter med glutamat E621 (se nyhetsbreven SKN 69, 70, 71)
3 - ät mera grönsaker (för överviktiga dock mindre potatis, m fl med högt GI-index)

upp