Världscancerfonden,
WCRF, uppgraderar nu risken för hög konsumtion
av kött samt avråder helt från konsumtion
av chark, korvar och pastejer. Det är många
bidragande orsaker som bör uppmärksammas,
som rökning, grillning, nitrit och nitrat, men
vi vill nog lägga till den just nu heta debatten
om glutamat.
Vi ger dig länkar här till de viktigaste
tidningarna och även en forskningsrapport som
motsäger detta larm, så du själv kan
göra ditt val.
Tidigare har vi i SKN
34 2006-08-11 refererat till Karolinska Institutets
information om riskerna med konsumtion av rött
kött, se länk längre ner. Just nu håller
vi på med en genomgång av skinka och rostbiff
och ev glutamatinnehåll. Håll koll på
det när du handlar!
Så de enkla
råden vi vill ge är:
1 - använder du kött så koka gärna
grytor och minska köttmängden till hälften
och lägg till i slutet kokta bönor (se vår
bok ”Dessa
Fantastiska Bönor”)
2 - undvik alla produkter med glutamat E621 (se
nyhetsbreven SKN 69, 70, 71)
3 - ät mera grönsaker (för överviktiga
dock mindre potatis, m fl med högt GI-index)