Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-02-25 Publicerad i KNY nr 12 samt i SKN nr 108
Hälsan för barnen ett problem
i både förskolan och grundskolan


Såg just TV-sändningen från seminariet ”Övervikt , fortsatt knäckfråga – bättre samverkan ger friskare barn!” där Vårdförbundet, Läkarförbundet samt Tandläkarförbundet var arrangörer.

Det var förvånande att majoriteten i den av dem genomförda undersökningen ansåg att personalen i skolorna inte hade tillräcklig kompetens. Nu när man vet svaret ska väl den politiska kvarnen börja mala och utredningar fortsätta på det kommunala planet. Ska vi nöja oss med det?

Nej nu kan och bör vi i vår roll som konsumenter inse vår möjlighet att agera och trycka på. Inte bara kvinnor utan även männen kan engagera sig. Vi som föräldrar självklart, men varför då i en konsumentorganisation? Jo helt enkelt därför att vi är alla konsumenter och hälsofrågorna har vi gemensamt, oavsett politiska sympatier, kön, engagemang i föräldraföreningar, hälsoorganisationer, miljöorganisationer eller diverse intresseorganisationer. Men som konsumentorganisation har vi unika rättigheter, till tillräcklig och säker mat och information så vi kan göra medvetna och informerade val. Konsumentrollen är ju den direkta berörda rollen och som samlad opinionsrörelse har vi lättare för att bli hörda än de olika särintresseorganisationerna, en och en. Men tillsammans kan vi!

Ett av de allvarligaste problemen är ju tillgängligheten till läsk, godis, söta kakor i skolornas kafeterior och närbelägna butiker. Även i skolorna förekommer mindre lämpliga rätter och firande med söta rätter av alla födelsedagar. Hörde av en chockad förälder häromdagen att man i en förskola kokade saftsoppa på Fun Light, ”den utan socker” men med enbart syntetiska ingredienser och vatten.

Sen har vi det nu mycket omdiskuterade införandet av lättmjölk och lättmargarinet i skolmatsalarna, där man utan kunskaper döljer sig bakom Livsmedelsverkets utfärdade rekommendationerna, samröret med LRF-organisationen Skolmatens Vänner samt dietisternas organisation. Se närmare Nätverket mot lättprodukterna i skolmaten.

Världen över uppmärksammas den 15 mars Internationella Konsumentdagen och fokus ligger på reklamen om Junk Food till barnen. Läs mer på vår hemssida >>

Se också kampanjen ”Dumpa läsken”. Det bär en lämplig början för att snabbt förbättra situationen med övervikt, fetma och diabetes att just dra ner på socker och sockerarterna och tillåta lite mer av naturliga fetterna. Det är ju rätt energi som barnen behöver och inte lättprodukter som vattensjuka margariner.

Tillräckligt med material finns tillgängligt för att samlas och diskutera eller debattera. Låt detta bli början till ett större engagemang för våra barn, deras och vår hälsa samt att påverka samhället och skolorna – och inte minst få mer att säga till om.

Nästa vecka kommer vi att skicka ett förslag till en insändare som du/ni kan skicka in till er lokala tidning. Som medlemmar i Sveriges Konsumenter i Samverkan kan du få hjälp med att hitta likasinnade på din ort, för gemensamma aktioner eller träffar.

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss