KRAV
Box 1940
751 49 Uppsala
Principer för förädling av ekologiska
produkter
och imitation av andra livsmedel
Enligt Sveriges Konsumenter i Samverkan finns
det en allt starkare förväntan på KRAV att snarast förändra
sina principer när det gäller förädling av KRAV-märkta
ekologiska produkter. Bakgrunden är följande:
En konsument av KRAV-märkta livsmedel har hittills varit övertygad
om att livsmedlet förutom odlingen av primärråvaran
får behålla sin naturlighet, behandlas skonsamt samt skiljer
sig på denna viktiga punkt från konventionella industriellt
framställda livsmedel. För konsumenten har det ingen betydelse
om en för konsumenten okänd men tvivelaktig process gjorts
tillåten genom att förändra reglerna. D v s det är
inte framkomligt för KRAV att försvara oacceptabla eller tvivelaktiga
processer med att de är tillåtna enligt reglerna. Det är
tvärtom så att reglerna måste vara i samklang med konsumentens
förväntningar på ett ekologiskt livsmedel. Något
annat kommer oundvikligen att leda till KRAVmärkningens förfall
och tillhörande konsekvenser på marknaden.
På kort tid har denna fråga fått stor aktualitet hos
spjutspetsarna inom konsumentrörelsen på grund av de nya
förslagen till regler för förädling kap 9 i reglerna.
Värde för konsumenten
Enligt vår mening skall just ekologiska livsmedel behandlas på
ett sätt som är till värde för konsumenten, medan
stora delar av de konventionellt tillverkade livsmedlen behandlas på
sätt som är till värde för tillverkaren, men som
ingen konsument har bett om. Här kan man invända att denna
typ av industriprocesser förutom ökad lönsamhet för
tillverkaren, kan komma konsumenten till godo i form av lägre priser.
Men det är här den principiellt viktiga frågan uppenbaras.
Då dessa industriprocesser alltid har någon baksida, har
vi den bestämda uppfattningen att konsumenten av ekologiska livsmedel
är beredda att betala något mer för att slippa denna
baksida, som kan vara väl så allvarlig. I vilket fall är
han/hon inte beredd att betala mer för ekologiska livsmedel om
de ändå genom industriprocesser berövas sina fördelar
framför de konventionella.
Här kan anföras ett exempel som i dagarna väckt bestörtning.
Det gäller KRAV-märkta matoljor. Alla vet att en förstklassig
olivolja får sitt höga värde just genom att den är
så gott som naturlig, inte upphettad, vilket redan vid 50 grader
förändrar egenskaperna. Ordet ”kallpressad” har
en vidare tolkning hos konsumenten – den är inte kemiskt
behandlad eller på annat sätt berövad sin naturlighet.
Det finns med andra ord inget behov av att förädla en förstklassig
matolja med alla sina viktiga vitaminer och fettlösliga näringsämnen.
I själva verket är ett matfett en unik bärare av många
fettlösliga ämnen som är viktiga för vår hälsa.
Den industriella fetthanteringen av oljor och fetter har tyvärr
i många år slagit in på en väg som går
ut på att avskilja alla dessa viktiga ämnen. Detta bl a för
att skapa en neutral produkt (avfärgad, smaklös, luktlös
samt med förändrad konsistens) som sedan får avsättning
hos tillverkare av målarfärg, skäroljor, margarin och
kosmetika. Vid denna kemiska avskiljning används bl a natriumhydroxid,
citronsyra, blekmedel samt kraftig upphettning.
Det är ytterst viktigt att KRAV här tar ställning för
konsumenten och dennes hälsa och inte för tillverkningsindustrins
behov av en neutral produkt som är berövad alla dessa hälsosamma
ämnen.
KRAV och redlighet
Den s k redlighetsprincipen är en hörnsten i vår livsmedelslagstiftning:
SLVFS 1993:19
"Redlighet
5 § Märkningen och dess närmare utformning får
inte vilseleda den till vilken ett livsmedel är avsett att saluhållas
särskilt vad gäller livsmedlets beskaffenhet, i synnerhet
dess karaktär, identitet, egenskaper, sammansättning, kvantitet,
datumuppgift, ursprung samt tillverknings- eller produktionsmetod.
Ett livsmedel får inte tillskrivas verkningar eller egenskaper
som det inte har. Inte heller får antydas att livsmedlet har speciella
egenskaper i de fall alla liknande livsmedel har sådana egenskaper."
Märkningen av och presentationen av ett
KRAV-märkt livsmedel skall således vara sådan att konsumenten
vet vad han/hon köper. Livsmedlet får inte ge sken av att
ha andra egenskaper än de som de har.
Änglamarks KRAV-märkta rapsolja får här tjäna
som exempel. På samma sätt som kallpressade olivoljor inte
är kemiskt behandlade eller upphettade har konsumenter utgått
ifrån att denna rapsolja inte heller är det. Det finns nu
misstankar att rapsoljan i själva verket har behandlats med natriumhydroxid,
citronsyra, blekmedel (bentonit) samt upphettats. Är det så,
kan konsumenten lika väl köpa en industritillverkad rapsolja
för ett lägre pris. Vidare är denna kemiskt behandlade
olja berövad viktiga näringsämnen som är av värde
för vår hälsa.
Nyligen har man i Danmark glädjande nog visat att ekologiska livsmedel
innehåller mer sådana nyttiga ämnen än konventionellt
odlade (bl a antioxidanter i form av olika växtfärgämnen).
Men att ta bort dessa ämnen i kemiska processer utan att konsumenten
får veta detta är oförsvarligt.
Det finns en annan aspekt på redlighet. När vi talar om rapsolja
till skillnad från exempelvis jordnötsolja är det främst
smak, lukt, färg samt innehåll av fettlösliga näringsämnen
som skiljer dem åt. Men om dessa ämnen tas bort med de kemiska
processerna, är det inte stor skillnad på det som blir kvar.
Det är i princip bara fettmolekyler och det är oriktigt att
kalla dessa molekyler för vare sig rapsolja eller jordnötsolja.
Om en sådan kemiskt behandlad olja tillåts kallas "rapsolja"
så kan också en kemiskt behandlad jordnötsolja säljas
som "rapsolja". Det är ungefär samma fördelning
mellan mättade och omättade fettsyror i de båda oljorna.
Om således Änglamarks KRAV-märkta kallpressade rapsolja
är kemiskt behandlad skall den enligt redlighetsprincipen inte
längre få kallas för "rapsolja". En mer korrekt
benämning är ”kemiskt raffinerad rapsolja” eller
”kemiska processad olja”.
Hemlighetsmakeri
Vi kan inte se annat än att KRAV bedrivit hemlighetsmakeri i denna
fråga. Trots idoga försök från misstänksamma
konsumenter, har KRAV vägrat att ge ett klart besked om Änglamarks
KRAV-märkta kallpressade rapsolja. Man skyller på ”sekretess”.
Men redlighetsprincipen ger inget undantag för tillverkningshemligheter
när det gäller denna typ av frågor.
Om oljan behandlats med natriumhydroxid eller inte kan aldrig vara någon
form av "tillverkningshemlighet" eller beläggas med "sekretess".
Antingen är den det eller inte. (En hemlighet kan exempelvis vara
på det sätt som natriumhydroxiden doseras med en sinnrik
patenterad apparat - men inte själva det faktum att oljan behandlas
med natriumhydroxid.)
Denna fråga är helt avgörande för värdet av
denna produkt för konsumenten. Om den är behandlad med natriumhydroxid
och blekmedel saknar den i princip värde som ett fullgott näringsriktigt
livsmedel och får inte jämföras med en kallpressad obehandlad
olja med alla sina antioxidanter, vitaminer och andra näringsämnen.
En förhoppningsvis väl pessimistisk tolkning av KRAVs ovilja
till öppenhet skulle kunna vara en önskan hos företaget
att få Änglamarks kallpressade Rapsolja att framstå
som naturlig och kallpressad genom att undanhålla dessa uppgifter,
men skyller på ”sekretess”. Man utnyttjar konsumentens
höga förväntningar på KRAV-märkta livsmedel.
Om den kallpressade oljan dessutom har upphettats blir saken än
allvarligare.
En konsekvens av KRAVs agerande är att ett livsmedel som i hemlighet
berövats näringsämnen skall jämställas med
sådana som inte har det, vilket är orimligt. Är det
så också med många andra KRAV-märkta livsmedel?
Vi anser denna situation oacceptabel och måste åtgärdas.
Omestring – att imitera andra livsmedel
Det finns också stark kritik mot förslaget att tillåta
omestring. Syftet med denna kemiska process - vare sig den sker med
natriummetylat eller enzymer – är att ge en fettmassa egenskaper
så att den imiterar ett annat livsmedel (smör). Det gäller
t ex konsistens och ”eating qualities”.
Dessvärre är omestringstekniken enligt facklitteratur mycket
känslig. Fettet måste därför både innan och
efter omestringsprocessen genomgå andra omfattande kemiska processer
eftersom det omestrade fettet har missfärgats och luktar illa.
Omestringen leder till att fettsyrorna mister sin naturliga plats på
fettmolekylen och får nya slumpmässiga och onaturliga positioner
på denna. Dessa positioner är viktiga för hur fettet
metaboliseras i kroppen och det finns flera vetenskapliga rapporter
(exempelvis ökad risk för bildning av blodproppar hos råttor
samt påverkad lungfunktion hos smågrisar) som visar att
omestringen kan misstänkas leda till effekter på hälsan.
På samma sätt som med den kemiskt behandlade rapsoljan, kan
exempelvis omestrad palmolja inte länge kallas palmolja, då
varje naturligt vegetabiliskt fett har sina fettsyror i karaktäristiska
positioner. Om dessa förändras så går fettets
naturliga egenskaper förlorade och därmed också de hälsomässiga
och ekonomiska värdena förlorade. Dessutom har fettlösliga
näringsämnen, färg, lukt och smak tagits bort vid den
kemiska behandlingen före och efter själva omestringen. Ett
omestrat fett skall därför kallas ”omestrat och kemiskt
processatt fett”.
Om ett kakbageri vill ge sken av att kakan innehåller naturligt
fett skall inte KRAV stödja en sådan utveckling inom livsmedelstillverkningen.
KRAV skall inte genom att tillåta omestring medverka till kemisk
framställning av en smörimitation. KRAV bör i stället
i enlighet med redlighetstanken se till att en KRAV-märkt kaka
verkligen innehåller KRAV-märkt smör och motarbeta denna
typ av förfall inom livsmedelssektorn. Varje naturligt fett har
sin karaktäristiska smak, lukt, färg och avsmältningsegenskaper
och här har KRAV sin givna roll som försvarare av biologiska
normer.
För att på ett tidigt stadium komma till rätta med de
redovisade problemen föreslår Sveriges Konsumenter i Samverkan
att styrelsen i KRAV tar upp dessa centrala frågor till diskussion.
Dessutom vill vi inbjuda representanter för både KRAV och
Ekologiska Lantbrukarna till ett möte i Göteborg, där
vi driver projektet ”Ökad ekologisk konsumtion”.
Vi borde kombinera detta med ett
offentligt möte om konsumenternas syn på regelverket
för ekologiska produkter. Vi hoppas att detta utmynnar i ett
synsätt som är till gagn för den ekologiska odlingen
och dess produkter och oss konsumenter: |
- |
Att processkemikaler
som tar bort näringsämnen och fördärvar
de naturliga egenskaperna tas bort ur regelverket. |
|
|
- |
Att imitera andra livsmedel
strider mot redlighetstanken. Behandling med kemiska processer
som syftar till att imitera andra livsmedel tas bort ur regelverket,
i synnerhet om det senare livsmedlet finns som KRAV-märkt. |
|
|
- |
Att alla ämnen som
ett KRAV-märkt livsmedel avsiktligt varit i kontakt med
i form av tillsats eller processkemikalie skall deklareras
på förpackningen. Detta är en etiskt riktig
tolkning av redlighetsprincipen och vad konsumenter av KRAV-märkta
livsmedel har rätt att vänta. Att inte processkemikalier
deklareras inom den konventionella livsmedelsindustrin är
bara att beklaga – medan KRAV bör gå steget
före och inte ta efter dåliga principer. |
|
|
- |
Att avsnittet om Sekretess
(2.7.1 – 2.7.5) omarbetas eller helst tas bort. Sekretess
kan möjligen försvaras när det gäller
patenterade apparater och liknande. Men att tillsatser och
processkemikalier skall omfattas av sekretess kan inte motiveras
eller accepteras. Om redlighet ställs i konflikt med
sekretess skall redlighet ha företräde. Enligt konsumenten
finns inget att dölja när det gäller ekologisk
livsmedelsframställning. Företag som inte vill tala
om hur ett livsmedels tillverkas eller vilka ämnen som
det avsiktligt kommit i kontakt med, skall återgå
till den konventionella livsmedelstillverkningen. |
|
|
- |
Att principen att tvivelaktiga
framställningsmetoder skall kunna godtas av KRAV för
att de är de minst dåliga måste ifrågasättas.
Det är inte önskvärt att alla typer av livsmedel
som tillverkas av den konventionella industrin måste
ha ett KRAV-märkt alternativ. Den konsument som vill
köpa ett livsmedel av en sådan tvivelaktig typ,
får nöja sig med det konventionellt framställda. |
|
Sveriges Konsumenter i Samverkan är övertygad
om att ett resolut krafttag med dessa frågor kommer att undanröja
en rad möjliga konflikter i framtiden, som tyvärr riskerar att
urholka KRAVs legitimitet och viktiga uppdrag i det svenska samhället.
Vi ser fram emot både ert svar och även synpunkter på
ett möte senare i höst i Göteborg.
Med vänliga hälsningar
Bengt Ingerstam
ordförande