Vår inställning till ”funktionella
livsmedel”
1. Livsmedel har under senaste 10.000 åren av människan utvecklats,
förädlats, förstörts, förfinats, berikats
och modifierats, ja kanske manipulerats. Om detta skett för att vi
ska må bättre eller bli friskare och lyckligare råder
det olika uppfattningar om. Vad vi nu anser ska prioriteras är en
utveckling som ger nyttigare, fullvärdigare och effektivare livsmedel
och att man inte ska avla sönder, eller förädla fel, utarma,
eller förstöra den biologiska mångfalden.
Denna tekniska utveckling, som nu kan ske med mer raffinerad teknik
än tidigare, ska användas i syfte att förbättra livsmedel
eller blandningar av livsmedel, med konsumentnyttan som mål.
2. Gränsdragningen mellan livsmedel och läkemedel är
tragiskt föråldrad. Människan har i alla tider ätit
sig sjuk, men också vetat hur man kan äta sig frisk. Kan vi
med utveckling av livsmedlen nå längre i vår strävan
att behålla hälsan, påverka hälsan, förbättra
hälsan, bota sjukdom t.o.m., motverka sjukdom, öka den fysiska
kapaciteten, må bättre, förbättra minnet m.m. anser
vi det vara en positiv utveckling. Men vi inser riskerna med att det
kommer att bli tidernas säljargument. Detta senare får inte
bli målet.
3. Enligt FN-dokument om konsumenternas rättigheter, som flertalet
länder skrivit under, ska konsumenterna ha rättighet till korrekt
och behövlig information för att kunna göra välgrundade
val. All form av begränsning av informationen strider då emot
denna rättighet. Å andra sidan får inte informationen
vara vilseledande eller direkt lögnaktig eller utnyttja konsumenternas
svaga punkter på otillbörligt sätt. Men detta ska
regleras av marknadsföringslagen och helt klart vara straffbart. Det
måste gå att skilja på sanning och lögn. De påståenden
som görs från producent- eller handelshåll ska var sanna,
förankrade och bevisbara.
4. Livsmedel med förbättrade funktionella egenskaper ska värderas
utifrån konsumentnytta. Det räcker alltså inte med marginella
effekter, tillfälliga stimulanseffekter emot t.ex. baksmälla
e.dyl.. Inte heller ska konsumenterna förledas att avstå
från professionell behandling emot sjukdom. Om däremot sådana
livsmedel utvecklas som kan ge skenet av nyttighet eller utlova himmelriket
på jorden och evigt liv, för att kunna säljas till högre
priser, anser vi att man är inne på en manipulativ väg
och att detta ska förhindras.
5. Mat ska ha funktion, det är ju ett livsuppehållande medel.
Därför är benämningen ”Functional Foods” helt överflödig
och ska förbjudas med motiveringen att det är vilseledande marknadsföring.
Beteckningen ger skenet av ”läkemedelsliknande livsmedel” och borde
vara ett av de förbjudna hälsopåståendena. Om
beteckningen skapats av näringslivet för att lättare kunna
marknadsföra nyheter och höja priserna omotiverat är det
inte förenligt med god marknadsföringssed och ska därför
inte tillåtas.
Sammanfattningsvis:
Informera gärna om nyttigheter men ljug eller
bluffa inte. Det ska straffas. Utveckla gärna livsmedel så att
de blir nyttigare, effektivare, och mer riktat funktionella, men inte enbart
för att skapa beroende, falska förhoppningar och högmarginalvaror.
Låt näringslivet informera om konsumentnytta men slopa begreppet
Functional Foods. |