Maten kan bli dålig också hemma hos
dig!
Det ska vi inte diskutera länge just här, det har du säkert
läst redan på sidorna i den gemensamma kampanjen ”Säkra
Livsmedel” eller på Livsmedelsverkets egen hemsida.
Men man kan aldrig vara nog noga. Lukta och känn efter. En pastej
eller en bit kött som börjar bli lite ”hal” ska du inte ens prova
på, inte ens lite bara. Det räcker med att se och lukta.
Börjar det dyka upp små prickar av vitt mögel börjar
nog maten bli lite gammal. Men det brukar inte vara farligt att ta bort
en ordentlig bit runt möglet och sen värma upp det ordentligt
och äta det med det samma, inte spara igen. Men allt mögel är
inte farligt. Ibland möglar fårosten för mig och då
tycker jag att det börjar bli blåmögelost. Så allt
mögel är inte pest Men du måste veta vad du gör, annars
spelar du hazard.
Det kan ibland hända saker med konservburkar också. Har du
haft dem länge ska du se upp. Ser de konstiga ut inuti, så ta
inte risken. Släng innehållet och låt burken gå
till metallåtervinningen. Det kan vara blyföroreningar som kommit
in i konserven, speciellt i gamla burkar. Skadade burkar ska du kolla noga.
Ha inte mjöl och gryner stående för länge hemma.
Det kan utvecklas mjölmask och då sprider det sig lätt
till andra paket och är svårt att bli av med.
Det finns säkert mycket mer man kan säga i det här sammanhanget.
Kommer du på något riktigt bra kan du tipsa oss, så lägger
vi in det. |