Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan   Projekt: Frisk Utan Risk

Säker mat    Startsida    Övrig verksamhet och kampanjer    Kontakta oss

Maten kan bli dålig också hemma hos dig!

Det ska vi inte diskutera länge just här, det har du säkert läst redan på sidorna i den gemensamma kampanjen ”Säkra Livsmedel” eller på Livsmedelsverkets egen hemsida. 

Men man kan aldrig vara nog noga. Lukta och känn efter. En pastej eller en bit kött som börjar bli lite ”hal” ska du inte ens prova på, inte ens lite bara. Det räcker med att se och lukta. 
Börjar det dyka upp små prickar av vitt mögel börjar nog maten bli lite gammal. Men det brukar inte vara farligt att ta bort en ordentlig bit runt möglet och sen värma upp det ordentligt och äta det med det samma, inte spara igen. Men allt mögel är inte farligt. Ibland möglar fårosten för mig och då tycker jag att det börjar bli blåmögelost. Så allt mögel är inte pest Men du måste veta vad du gör, annars spelar du hazard. 

Det kan ibland hända saker med konservburkar också. Har du haft dem länge ska du se upp. Ser de konstiga ut inuti, så ta inte risken. Släng innehållet och låt burken gå till metallåtervinningen. Det kan vara blyföroreningar som kommit in i konserven, speciellt i gamla burkar. Skadade burkar ska du kolla noga. 

Ha inte mjöl och gryner stående för länge hemma. Det kan utvecklas mjölmask och då sprider det sig lätt till andra paket och är svårt att bli av med. 

Det finns säkert mycket mer man kan säga i det här sammanhanget. Kommer du på något riktigt bra kan du tipsa oss, så lägger vi in det.


Upp sida