Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 

Frisk Utan Risk

För det första, låt oss vara eniga om att
  • säkra livsmedel är en rättighet för oss konsumenter 
  • säker mat blir man inte sjuk av
  • vi konsumenter måste kunna lita på maten som vi köper i affärer eller äter "ute" 
  • vi behöver kunskap för att välja "riskfritt" 
För det andra, hur ställer vi kraven när vi ska köpa eller äta ?
  • vilken mat/råvaror väljer vi 
  • hur ligger den förvarad i affären 
  • hur ligger den framme på restaurangen 
  • hur gammal är den 
  • hur har den framställts 
För det tredje, hur hanterar vi den hemma?
  • temperaturen i kylskåpet
  • kylning av varm mat 
  • vad gör vi med möglet 
  • hur gammal mat äter vi 
  • hur och vad äter vi 
Detta har vi alla intresse av att undvika
  • det är inte kul att bli sjuk av mat 
  • dagarna i sängen är helt onödiga och bortkastade 
  • improduktiv tid när man är sjuk är inte lönsam 
  • man kan ju smitta andra i samma familj eller klass 
  • vårdkostnader på sjukhus höjer skatten 

Fråga: Vet du hur många som blir matförgiftade varje år i Sverige?
upp