Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan   Projekt: Frisk Utan Risk

Startsida    Övrig verksamhet och kampanjer       Kontakta oss
 

Inget att oroa sig för!

Hur kan man påstå det? När det finns så mycket naturliga gifter, allergiframkallande ämnen, föroreningar, bakterier och annat stök i mat. 

Samtidigt är det så mycket gott man kan äta och både vill och måste äta, så varför ska vi låta bli? Just därför är det bra att veta, för att undanröja oron och hoten. Men hur? 

Enkelt! Bara man vet hur man ska hantera det. Men vi kan ju också försöka undvika det, eliminera det och hantera det bättre. Det vill vi med vår kampanj "FRISK UTAN RISK" vara med och peka på, skapa en dialog med dig och dina kompisar och unga konsumenter och tillsammans kanske hitta en väg till hur vi kan hantera oro, låt oss kalla det "OROSHANTERING".  Näringslivet pratar om "RISKHANTERING", så då får väl du och vi ta gemensamt frågan om "oroshanteringen". 

Först!

Vad är det som du oroar dig för när det gäller maten? Vi ger några exempel här och sen skulle vi vilja att du skickar ett mejl till oss och kompletterar med vad du saknar. Vi ska hålla oss till det vi stoppar i oss via munnen, men bortser nu från alkohol, tobak och knark. Alla vet vi ju att dessa är risker, men det får vi ta en annan gång. 

Först vill vi ha upp en så komplett lista som möjligt, lite senare ska vi inbjuda skolklasser att göra en ranking av riskerna för att sedan kunna ta tag i "oroshanteringen". 

Några exempel på risker och hot!

Galna kossjukan 
Antibiotika i fodret till djuren 
Hormoner till djur, för att mjölka mer t.ex. (förbjudet i Sverige) 
Hormonrester i importerat kött 
Bestrålning av mat 
Allergiframkallande ämnen, allmänt 
Azofärgerna 
Salmonella i kött, fågel eller groddar 
Campylobacter, främst i fågel 
EHEC-bakterien 
Livsmedel med utgånget datum 
Kyckling som inte är genomstekt 
Rått kött 
Jordig potatis i köket 
Tillsatserna i maten 

Vi föreslår att du redan nu tar upp det här i klassen och med din lärare. Ni kan ju ta en diskussion i klassen om de risker som finns med här och göra en ranking i klassen. Spara den och jämför med senare omgång av ranking i er egen klass. 

Skicka in dina tips på fler risker och orosfaktorer till:skis-h(at)konsumentsamverkan.se


Upp sida