Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan   Projekt: Frisk Utan Risk

Säker mat    Startsida    Övrig verksamhet och kampanjer   Kontakta oss
 

Maten kan vara ”naturligt giftig”

Men det behöver inte vara någon risk! Om man bara vet hur man ska hantera den eller vad man ska undvika. 

Munken och läkaren Paracelcus (1500-talet) myntade detta uttryck: ”Allting är gift och inget är utan gift. Dosen allena gör att något icke är giftigt”. Vi vet att salt är ett dödligt gift i för stor dos, men kroppen behöver salt i små doser. Vatten är också farligt i för stor dos. Ett par flaskor Coca Cola om dagen kan utgöra ett hot vid långvarig konsumtion. Men vet man bara, så kan man klara sig utan problem. 

Bönor som är så goda och innehåller massor av bra protein, mineraler och spårämen kan också innehålla ett giftigt proteinämne som heter Lektin. Det gäller inte alla bönor, men speciellt röda kidney-bönor innehåller detta s.k. gift.  Men vet man bara att man ska koka dem i dubbla vatten, 10 minuter först och byt sedan vatten och koka färdigt, så är ju det problemet ur världen. Mer om bönor i vårt kompendium ”Dessa Fantastiska Bönor”. 

Gift är egentligen ett felaktigt uttryck. Även läkemedel har ju biverkningar. Men om man talar om toxisk effekt över en viss gräns är det nog mera riktigt. Detta tänkande hittar vi när det gäller alla tillsatserna i vår mat. Det finns också rester ibland av bekämpningsmedel, som ju absolut inte har i maten att göra, men... Även där finns gränsvärden. Läs mer om detta i avsnittet om kontrollen av livsmedel. 

Grön potatis säger man slarvigt att den är giftig. Men potatissmaken kommer också från samma ämne, det som ibland ger gröna fläckar på potatisen. Det är ”glykoalkaloider”, som bildas om potatisen ligger och växer över jord. Den potatisen ska du slänga, om inte annat är den besk i smaken. Det räcker inte att skala den. Om potatisen däremot ligger ljust efter skörd blir den grönaktig runt om, då räcker det med att skala den ordentligt. Har du tänkt på varför färskpotatis är så extra gott? Just därför att den innehåller ovanligt höga halter av glykoalkaloider. Kanske har vi här en orsak till många magsjukefall under tidig sommar? 

Nitrat är ett annat ämne som kan vara skadligt, men som också behövs i små doser. Det stimulerar t.ex. salivutsöndringen, som i sin tur skyddar slemhinnorna. Nitrat hittar du främst i vissa bladgrönsaker, som spenat och vissa rotfrukter, som t. ex. rödbeta.  Men risken att äta för mycket är nog ganska liten. Tycker du inte om spenat? Prova då  hel spenat kokt i lätt saltat vatten och servera genast med lite citron över, salt och nymald vitpeppar samt lite grön olivolja över. Blanda och njut. Jättegott till grillad kassler! 

Oxalsyra är det härliga ” giftet” som gör att rabarberna är så goda. För en normal människa är det ingen risk men har man för mycket urinsyra i kroppen kan det få hemska följder, som njursten t. ex. och det var inte skönt (intygar en som vet). Så lagom är bäst! 

Vill du veta mer? Det finns en bok av Bengt von Hofsten och Peter Bergkvist utgiven på Brevskolans Förlag 1989, som berättar mer om ”Problematiska ämnen i vegetabilier”. 


Upp sida