Säker Mat?
Medlemsorganisationerna och individuella medlemmarna i Konsumenter
i Samverkan kräver att vi ska kunna lita på den mat som
säljs i livsmedelsbutiker och serveras på restauranger och
hänvisar till vår rätt till säkra livsmedel enligt
såväl nationell lagstiftning som EG-rätten.
Än en gång tvingas vi uppleva en omfattande skandal där
bristerna i kontrollen och bristerna i producenters moral och kvalitetskontroll
har blivit tydligare. Livsmedel har förgiftats, uppsåtligt eller av
olyckshändelse, i båda fallen oacceptabelt, och dioxin och ev.
PCB-förgiftade livsmedel har levererats på marknaden från
i första hand belgiska källor. Det är lika oacceptabelt
att foder till djur förgiftas, oavsett om djuren föds upp för
livsmedelsproduktion eller ej. Det förvånar oss storligen att
sådana händelser kan få upprepas utan att någon
eller några, personer eller myndigheter, ställs till ansvar
för försök till vållande av annans skada eller död.
Dioxinskandalen i Belgien berör oss svenska konsumenter numera
lika väl som de belgiska efter vårt EU-inträde. Det som
förvånar är också att fakta har varit kända
redan sedan maj månad och fortfarande är inte situationen normaliserad
och färdigutredd.
Vi kommer nu att tillsammans med andra europeiska konsumentorganisationer
inom AEC gå samman i en aktion via domstol mot såväl
producenter som myndigheter för att livsmedel som förgiftats
förts ut på marknaden, och/eller underlåtit att kontrollera,
och/eller dolt analysresultat, och därmed utsatt konsumenter för
stor hälsorisk.
Organisationerna som nyligen bildade Association of European
Consumers, AEC, diskuterar just nu att gemensamt uppmana även
EG att drastiskt förändra lagstiftningen och direktiven för
hela vår livsmedelsproduktion och kontrollen av importen till EU,
så att liknande händelser inte i praktiken kan upprepas. Vi
kräver bl.a. att någon form av ”körkort” eller licens instiftas
så att alla som hanterar livsmedel eller råvaror för livsmedelsproduktion
samt foder till djur, i synnerhet de som avses ingå i livsmedelsproduktionen,
får en formell behörighet och garanterad utbildning. Denna typ
av auktorisation som även ska finnas fram till serveringsögonblicket
på restaurant eller butik för försäljning till konsument
ska man kunna förloras om man bryter mot reglerna. Den ska gälla
såväl företagsledning som personalen i direkt kontakt med
konsumenterna.
Utöver detta kräver vi att system för kvalitetssäkring
ska vara obligatoriska för alla aktörer på området
livsmedel. Vi kommer även att kräva att oaviserade kontroller
ska kunna genomföras av lokala myndigheter.
Det är helt oacceptabelt att vi konsumenter ska behöva finna
oss i upprepade matskandaler och att seriösa aktörer ska drabbas
p.g.a. oseriösa, slarvande eller rent av kriminella aktörer på
livsmedelsmarknaden. Därför hoppas vi nu på och vänder
oss till EG/EU med en vädjan att med Amsterdamfördraget i ryggen
kunna radikalt förändra situationen inom Europa för Europas
konsumenter/medborgare.
Konsumenter i Samverkan
Bengt Ingerstam
generalsekreterare |