Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan   Projekt: Frisk Utan Risk

Startsida    Övrig verksamhet och kampanjer       Kontakta oss

Maten kan bli skadlig av tillsatser

I vårt samhälle av idag använder vi mer kemikalier än någonsin. En del har gett oss en massa bra effekter, men en del används framförallt för att förlänga hållbarheten på mat, skapa nya smaker och kanske nya färger. Industrin använder inte alltid tillsatserna för vårt bästa, det gäller ju också att producera  mat så billigt som möjligt, för att kunna sälja den, så ingen annan får sälja. 

Kontrollen är visserligen mycket hård men inte tillräckligt anser vi ofta ifrån konsumentrörelsen. Även om varje ämne testas för sig görs ingen nämnvärd forskning om den sammansatta effekten av samtliga tillsatser. Här kräver vi mera forskning! 

Ett exempel på helt onödiga tillsatser är azofärgämnena. De förbjöds i Sverige för nära 8 år sedan, inte  utan anledning. De används framförallt för att färga godis, för att göra det mera ”lockande”. Riskerna är allergier och en del påstår att de kan ge cancer. Varför ska vi då ha dem? 

Självklart har kemiindustrin lobbat hårt på EU och vårt förbud, som vi fick ha kvar några år efter inträdet i EU, godkändes inte längre. Nu efter nyår 99 gäller det formellt inte längre, men i den svenska lagstiftningen har det ännu inte tillåtits. Men EU bråkar med oss. Vad kan vi då göra? Ja du ska naturligtvis kolla i butikerna, fråga om det inte står skyltat. Det är viktigt för det är ju de unga konsumenterna som man lurar lättast. 

Vi har från Konsumenter i Samverkan gjort en aktion gentemot näringslivet. Vi skrev ett öppet brev till handelns organisationer och uppmanade dem att inte göra några förändringar utan fortsätta att hålla azofärgerna borta från svenska marknaden. Vi har fått svar från de flesta (se listan här). Handeln lovade snabbt att hålla borta azofärgerna. Det är ju enklast så. Men håll trycket uppe! Fråga alltid i godisbutikerna. 

Även Cyklamat, ett syntetiskt sötningsmedel, som tidigare varit förbjudet i Sverige omfattas av de tillsatser som EU vill tvinga oss att godkänna igen. Frågan om de syntetiska sötningsmedlen är bildligt talat ”en het potatis”. Andra kända och i Sverige godkända medel är Aspartam och Acesulfam-K. Tillsatserna används för att kunna sälja t. ex. läsk utan socker. Man har utmålat socker som en källa till energi och genom att undvika det skulle man kunna gå ner i vikt. Nu finns det emellertid undersökningar som just motbevisar det och påvisar att just de syntetiska sötningsmedlen skulle öka suget, hungern.  Vi har, bland andra anmält en annons från Saerle (ett Monsanto-företag) där man ironiserade över ”tjocker” och ”tjockerbitar” och ”tjockerbagare”. Annonsen visar klart hur man vill marknadsföra sina kemikalier och misskreditera naturliga ämnen. Annonsen fälldes av Marknadsetiska Rådet. 

Du kan läsa mer om dessa sötningsmedel under vår kampanj ”Fight mot Light” och via länkar du hittar där. Vi är alltså inte alls överens med  Livsmedelsverket i denna fråga, men så kan det ju vara ibland. Så sent som i Vår Föda nr 3/97 försvarade man i stort uppslagen artikel just Aspartam.


Upp sida