Varför äter vi?
Äter gör vi alla, hela livet. Men varför?

Man äter när man är hungrig
  Och det är ju naturligt, för kroppen förbränner maten, det ger 
  energi och när vi behöver energi kallar magen på mer mat. 

Man äter helst det som är gott. 
  Så har naturen skapat oss, lärt oss att välja, lura oss att få i oss 
  det vi behöver. Men ibland vänjer vi oss att äta vissa saker så att 
  vi tycker det är gott, t.ex. surströmming eller broccoli. Ibland lär 
  vi oss av med att tycka något är gott; blodpudding som kan tjäna 
  som skosula lär man sig snart tycka illa om, likaså potatis som är 
  blöt och har segt skal. Men då är det ju fråga om dålig 
  matlagning. 

Man äter när det är fest och när man träffas. 
  Tänk efter! Vid bröllop, födelsedagar, helger eller när man får 
  besök, ja då är det maten som står i centrum. Maten är en del av 
  vårt sociala liv, ett sätt att umgås. Vi firar med mat. 

Man äter när man sitter ensam hemma och myser. 
  Inte för att det är fest men det kan vara skönt att mysa ibland, 
  ensam. Kanske läser man en bok eller ser på ett trevligt 
  TV-program. Visst åker det fram lite mys då. 

Man äter för att orka
  Mat är ju energi och ska man göra något ansträngande så tankar 
  man upp. De som åker Vasaloppet bantar ju inte några dagar i 
  sträck före loppet, de äter sig i form. Sen fyller de på lite längs 
  vägen för att orka. Den som idrottar lär sig hur viktigt det är att 
  "tanka rätt". 

Man äter för att få i sig allt nyttigt man behöver. 
  Det betyder vitaminer, spårämnen, mineraler, fibrer och sådant. 
  Men vi kanske har vant oss av med att lyssna på kroppen och 
  behöver lära oss mer om vad vi behöver. Varför finns det inte en 
  "nyttometer" så att man kan kolla exakt vad man behöver. Man 
  mäter ju tempen med en termometer. Ja vet man inte så får 
  man rådet att äta lite av varje. Det finns ju en tallriksmodell, 
  t.ex. 

Man tröstäter ibland. 
  Kanske när man deppar eller än ensam eller stressad. Man tar 
  hjälp av maten. 

Man äter dåligt eller inte alls. 
  Man kan ha dålig aptit ibland av olika orsaker, för att man är 
  deppig, förälskad eller olyckligt kär. Man kan banta för att man 
  vill likna skönhetsidealen. Ibland grabbar kan det vara 
  motsatsen, för att bli stor och stark. Men att äta fel är en 
  riskfaktor, det är inte "säker mat". 

  Låt oss hjälpas åt att "hitta hoten" emot den goda och säkra maten.

Tillbaka       Hem