Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 


Varför äter vi?
äter gör vi alla, hela livet. Men varför?

Man äter när man är hungrig
Och det är ju naturligt, för kroppen förbränner maten, det ger energi och när vi behöver energi kallar magen på mer mat. 

Man äter helst det som är gott

Så har naturen skapat oss, lärt oss att välja, lura oss att få i oss det vi behöver. Men ibland vänjer vi oss att äta vissa saker så att vi tycker det är gott, t.ex. surströmming eller broccoli. Ibland lär vi oss av med att tycka något är gott; blodpudding som kan tjäna som skosula lär man sig snart tycka illa om, likaså potatis som är blöt och har segt skal. Men då är det ju fråga om dålig matlagning. 

Man äter när det är fest och när man träffas
Tänk efter! Vid bröllop, födelsedagar, helger eller när man får besök, ja då är det maten som står i centrum. Maten är en del av vårt sociala liv, ett sätt att umgås. Vi firar med mat. 

Man äter när man sitter ensam hemma och myser
Inte för att det är fest men det kan vara skönt att mysa ibland, ensam. Kanske läser man en bok eller ser på ett trevligt TV-program. Visst åker det fram lite mys då. 

Man äter för att orka
Mat är ju energi och ska man göra något ansträngande så tankar man upp. De som åker Vasaloppet bantar ju inte några dagar i sträck före loppet, de äter sig i form. Sen fyller de på lite längs vägen för att orka. Den som idrottar lär sig hur viktigt det är att "tanka rätt". 

Man äter för att få i sig allt nyttigt man behöver
Det betyder vitaminer, spårämnen, mineraler, fibrer och sådant. Men vi kanske har vant oss av med att lyssna på kroppen och behöver lära oss mer om vad vi behöver. Varför finns det inte en "nyttometer" så att man kan kolla exakt vad man behöver. Man mäter ju tempen med en termometer. Ja vet man inte så får 
man rådet att äta lite av varje. Det finns ju en tallriksmodell, t.ex. 

Man tröstäter ibland
Kanske när man deppar eller än ensam eller stressad. Man tar hjälp av maten. 

Man äter dåligt eller inte alls
Man kan ha dålig aptit ibland av olika orsaker, för att man är deppig, förälskad eller olyckligt kär. Man kan banta för att man vill likna skönhetsidealen. Ibland grabbar kan det vara motsatsen, för att bli stor och stark. Men att äta fel är en riskfaktor, det är inte "säker mat". 

Låt oss hjälpas åt att "hitta hoten" emot den goda och säkra maten.

upp