Varför är vi villiga att ta risker
– och vilka?
30 miljoner människor har dött i bilolyckor sedan bilen började
tillverkas.
30 människor har dött i galna-ko-sjukan sedan de upptäcktes.
Hur mycket pengar har investerats för att öka trafiksäkerheten?
Dödsfallen och orsakerna är bevisade.
Hur mycket pengar har investerats på att eliminera BSE, galna-ko-sjukan?
Trots att bevisen är vaga och riskerna minimala!
Hur mycket pengar ska vi behöva satsa för att förhindra
unga människor att börja röka?
Vi vet riskerna och de är verkliga!
Hur mycket pengar tar staten in varje år på tobaksskatter?
Trots att det ger sämre folkhälsa!
30 miljarder spenderar vi på alkoholhaltiga drycker.
Folk klagar på att de inte har råd med den dyra maten,
mjölken kan ju inte gå upp 10 öre förrän folkstormen
bryter ut – i pressen i vart fall!
En flaska Coca-Cola kan gå upp flera kronor per liter utan reaktioner.
Den kan (light) innehålla ett tveksamt och befarat farligt ämne,
Aspartam, men det dricks ohämmat i alla fall.
Ja vårt risktagande är inte logiskt! Men
vi tar risker.
Risken att cykla till närmaste badsjö är förmodligen
större än att flyga till Mallorca för att bada där.
Men risken att få hudcancer är förmodligen större
på Mallis än vid hemmasjön.
Så valet är inte lätt, men visst är det roligare
att bada i Medelhavet. Man kan ju äta så gott på kvällarna.
Fast hemma är det bara svensk mat som är säker! Då
vill vi veta varifrån maten kommer, för utländsk mat är
inte lika säker (här hemma) som svensk mat. Ändå är
medelhavsmaten hälsosammare än vår nordiska kost.
Det är helt enkelt så att riskuppfattningen är subjektiv
och helt relaterad till njutningen, vanan och nyttan. Det vi vill det vill
vi, och då förtränger vi risken. Men samtidigt vill vi
inte ta minsta lilla risk om vi inte känner oss säkra på
vilken risk vi tar. Dolda risker gillar vi inte alls. Ta t.ex. gentekniken
och den genmanipulerade maten. Vi ser ingen nytta i den, inget behov heller
och vi har inte skrikit och bönat och bett om att få den. Men
industrin vill tvinga den på oss för de kan tjäna på
det. Den risken vill vi absolut inte ta, bara för att andra ska tjäna
på det. Här kanske vi ser första exemplet till folkresning,
där man säger nej till något man har blivit påtvingad
utan valmöjlighet! Demokratin är hotad. Valfriheten är hotad
och då reagerar vi – vi konsumenter.
Vi vill faktiskt också ta risker, det är lite av spänningen.
Annars skulle vi inte spela på hästar och köpa lotter.
Är något så där läskigt gott bryr vi oss inte
om det är farligt, då förtränger vi att vi vet att
det är riskabelt. Det bekanta "grupptrycket" får oss ibland
också att göra riskabla saker, men kompisarna …. Hur många
gånger har unga människor inte hört hur farligt det är
att röka och använda knark? Men ändå gör många
det, för riskerna "drabbar ju inte mig". Men det där är
bara en försvarsattityd.
Men vi vill inte tvingas att ta risker om vi inte känner att vi
har direkt nytta, glädje eller njutning av det, eller för att
andra ska tjäna på att vi tar risker medan vi får ta och
betala konsekvenserna.
Är det så konstigt? Kanske inte logiskt, men är näringslivets
och de ekonomiska
intressenas agerande logiskt? Kanske ur deras synvinkel, men inte ur
vår
konsumentsynvinkel, det är ju ändå vi som betalar,
både priset och konsekvenserna!
Något av det mest heliga är i alla fall maten och där
vill vi inte ta onödiga risker. Man kan äta gott och inte bli
sjuk, varför ska man då behöva riskera att äta gott
och sedan bli sjuk? Helt onödigt! Men med mer kunskaper och vana kan
man undvika de största riskerna. Vad man inte så lätt kan
veta är hur det står till på en del restauranger, för
man får ju inte se hur de har det på vissa ställen som
bara personalen får använda. Sprid ryktena om det händer
flera fall av matsjuka eller ring och kolla hos Miljö- & Hälsoskyddsnämnden
hur resultaten av deras kontroller har varit.
Det finns risker också med att inte äta tillräckligt
eller välbalanserat och det är väl något man skulle
kunna prata mer om i olika ämnen och även koppla till en annorlunda
utformning av skolmaten och hur den serveras.
Låt oss avsluta med ett komplicerat exempel:
Flickor som normalt har brist på järn, tar lättare upp
kadmium från maten. Kadmium är en av våra giftigaste metaller
som upplagras i njurarna och inte försvinner och som på sikt
ger njurskador. Det finns också kadmium i tobak och den vägen
är tillförseln relativt stor. Alltså en flicka som röker
och lider brist på järn (äter fel) är ännu mer
i riskzonen för allvarliga njurskador! Risken för njurskador
har det inte pratats om så mycket om som cancerrisken, som kanske
inte "just drabbar mig". I detta fall kan det hjälpa att sluta röka,
men när det gäller kadmium och njurarna är det kört.
Det man fått i sig har man fått och effekterna är inte
diskutabla. Upplagringen bara fortsätter. Kanske är denna risk
tillräckligt stor och obehaglig för att låta "stinkpinnen"
vara otänd.
Motivationen ökar?
Slutsats: med kunskap kan man lättare undvika riskerna, eller
i vart fall välja vilka man vill ta. |