Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Genteknik
2006-03-29


Genomskinligt spel om foderpriserna

Foderpriserna sjönk med 1,9 procent under 2005 och då var det GMO-fritt. Beslutet att överge GMO-fritt är en manöver från intressenter i GMO-industrin och saknar all logik och hänsyn till konsumenterna och rätten att kunna välja.

Bakom den omdiskutabla aktionen att släppa kravet på GMO-fritt foder låg en osaklig argumentation om att foderpriserna kommer att höjas och att ”producenterna” inte skulle kunna klara den kostnadshöjningen. I bakgrunden ligger Lantmännen, med intressen i GMO-industrin, som vilselett och desinformerat om både tillgång och pris för GMO-fria sojan.

I artikel i ATL den 26 mars framkommer emellertid att foderkostnaderna sjunkit med 1,9 procent under 2005, fortfarande GMO-fritt foder användes då. Man påpekar också att priset för matpotatis sjunkit med 8,4 procent medan nötköttspriserna stigit med 8,3 procent.

Det finns ingen logik i detta. Potatisen på Willys kostar oss konsumenter 3:90 medan Konsum tar 6:90. Det är heller inte logiskt. Hela prissättningssystemet har kollapsat. Nötpriserna har enligt andra media sjunkit under 2005 p g a ökad import. Men kanske har avräkningspriserna sjunkit i tidigare led. Men till konsument ligger vissa priser helt stilla, svensk utskuren biff, entrecote och oxfile t ex, men prisdribbel förekommer på gris och de kända lockvarorna kotlett, karré och filé. Handeln kittlar oss konsumenter också med låga priser importerat kött.

Argumentet att konsumenterna inte skulle acceptera en viss höjning av köttpriserna p g a hotande fördyringar av GMO-fritt foder är helt taget i luften. Dels ökade inte priserna under 2005 och dels har andra prishöjningar tagits ut utan att dra igång liknande debatt. Det är en ogrundad skendebatt för att lura oss och öppna vägen för GMO-fodret och tvinga på oss GMO-grödorna man inte kan sälja som livsmedel p g a det stora motståndet. Man vill försöka köra över konsumenterna, med industriintressena i bakgrunden. Det kommer att straffa sig på sikt.
upp