En
helt oväntad ny teknik gör vissa GMO-livsmedel
ovanligt nyttiga och kommer nu att välkomnas av konsumenterna.
Den bygger på eliminerade gensekvenser i stället
för tillförda.
Efter lång tids massivt motstånd kommer nu
en utveckling som konsumenterna välkomnar. Man har
lyckats "klippa ut" vissa delar av DNA-t och
utan att tillföra annan sekvens lämnar ett avbrutet
DNA kvar i cellen. Det är framför allt på
den habloida delen av cellen som detta får effekt.
Man har t ex lyckats skapa ägg som får kolesterolsänkande
effekt och tömmer på så sätt ägget
på befintligt kolesterol.
Troligen kommer detta att lyckas även på kor,
som då producerar kolesterolfri mjölk, men
det beräknas ta något år till beroende
på kornas mer komplicerade fysik. Detta skulle betyda
att dels blir livsmedlen billigare, då mindre energi
går åt, men också att vi slipper betala
skyhöga priser på produkter med tillsatta växtsteroler,
som t ex i Becel proactive margarin eller Becels proactiv
mjölk.
På Unilever ser man med oro denna utveckling och
inser naturligtvis hotet mot sina produkter. Man har därför
protesterat hos Kommissionen och menar att det behövs
mer forskning om livsmedlens ofarlighet, eftersom man
anser att det finns långsiktiga risker. En ytterligare
framgång har man nått med potatis, som "tappats"
på en sekvens i det enteropatiska systemet och
gör att energiupptaget bromsas hos den som äter
produkten. Ett bra alternativ för bantare alltså.
Potatisens GI-index mer än halveras.
EU-kommissionen har godkänt tekniken och Synergenta
med rötter i den skånska myllan jublar över
framgången.
Detta är första gången som konsumenterna
kommer att välkomna utvecklingen och intar nu en
mer positiv inställning till Gentekniken. Bengt
Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i
Småverkan säger att han aldrig trott detta
skulle kunna ske, men medger att det stora motståndet
nu troligen kommer att brytas, liksom Monsantos hittills
starka monopolställning på marknaden.
Läs mera här
på länk till EUs godkännande organ:
http://europa.eu.int/comm/agriculture/foodqual/control_sv.htm/gmos_ok.htm
>>
|