Konsumenter i Samverkan Logo
Kampanj: Genteknik

Ring och fråga om Gen-maten

Livsmedelsindustrin vacklar inför trycket från bla Monsanto med den genmodifierade sojan.

I slutet av februari 97 gick både ICA och KF ut och sa att de har svårt att garantera gmo-fri mat. Karlshamns AB erkände att de släppt ut "befarad" blandad soja och sojaprodukter . Radions Eko höll ångan uppe och fredagen den 24/2/97 slog vi till med en polisanmälan mot Karlshamns AB. Mängder av industrier ringde då Ekot och bedyrade att de inte skulle befatta sig med gmo-ingredienser.
Vi fick en reaktion från industrin och det verkar som det stoppade upp invasionen av gen-mat på marknaden, men de kommer igen så fort trycket släpper från konsumenterna.

Senast har nu Slakteriförbundet gått ut och sagt att de inte klarar att hålla emot trycket från USA och kommer tydligen att släppa in gen-sojan som foder till djuren, via Lantmännen, ett LRF-företag! Slakteriförbundet tillhör också LRF-sfären. Även Scan! Trots att vi har legat på skyller man nu ifrån sig. Men det är ju Lantmännen som ställer kraven på sina leverantörer! Nu vill Slakteriförbundet att konsumentorganisationerna i Europa sätter press på EU. Javisst men när Slakteriförbundet sabbar, va betyder det då att vi kämpar?

Därför föreslår vi:

Ta för vana att ringa alla 020-nummer du kan hitta på olika livsmedel där sojaprotein, sojamjöl, sojaolja eller lecitin ingår. Ring också leverantörer av köttprodukter och köttdetaljer. 020-numrena är gratis och går till företagens "konsumentkontakt". Fråga om sojaingredienserna kommer från gmo-soja. Fråga om köttet, mjölken eller osten kommer från djur som fått gen-soja i fodret. Skriv upp vilka du ringt och deras svar. Skicka in det till oss.

Du ska veta att företagen för statistik över inkomna frågor och det påverkar deras beslut. En folkstorm behövs nu för att gen-maten ska stoppas innan den blir införd. Företagen måste trycka på bakåt mot sina leverantörer.

När det gäller margarin kan det stå något så lurigt som "delvis härdat vegetabiliskt fett" och det kan också dölja sojaolja som härdats. Margarinindustrin är en stor avnämare av sojaolja!

Sprid det här uppropet vidare till alla dina mail-kontakter och ge det till några vänner, så bygger du upp en telefon- eller mailkedja för kommande aktioner. Tipsa om denna hemsida och just denna aktion, så allt fler tar för vana att kolla in vad konsumenternas organisation tycker och gör.

Den här vägen kan vi effektivt få ett nät att börja fungera utan att folk behöver "gå på möten" , det gäller att sprida kunskap och få reaktioner.

Vi konsumenter är ju marknaden och måste lära nya metoder att höras och styra marknaden!

Rapportera tillbaka är du snäll. Du kan skicka det som mail direkt här nere:
( Tillbaka | Hem )