Konferensen arrangerades av European Molecular Biology
Organization och hölls på Oslo universitet.
Forsknings- och utbildningsminister Kristin Clemet öppnade
diskussionen med ett anförande om genteknikens
roll i samhället.
Forskaren Ingo Potrykos från Schweiz berättade
om sitt projekt som sedan 1990 gått ut på
att ta fram ett slags ris med högre halt av betakaroten,
som kroppen kan ta upp och omvandla till A-vitamin.
Efter många försök med gener från
andra växter fick hans grupp fram ett "gult"
ris med denna egenskap. Det fick namnet "gyllene
ris" och har fått stor publicitet. Ingo Potrykos
vill främst hjälpa fattiga i u-länder
som lider av A-vitaminbrist, och menar att GMO-riset
kan vara ett medel. En intressant diskussion om hans
kamp med de stora genteknikföretagen följde
- de ägde rättigheterna till hans produkt
och han fick ägna mycket tid åt att förhandla
om patenträttigheter. Ingo Potrykos är mycket
kritisk mot att den europeiska debatten och GMO-kritiken
smittar av sig i andra länder.
Aina Edlemann från Norsk Bonde- og Småbrukarlag
höll ett engagerat brandtal för lantbrukarnas
rättigheter. Hon och hennes kollegor är synnerligen
kritiska till GMO och menar att kontrollen över
maten riskerar att helt hamna i de stora transnationella
företagens händer. Föreningen har 12
000 medlemmar i Norge och ingår i den internationella
sammanslutningen Via Campesina, med många föreningar
i u-länder, som också protesterat mot GMO.
Man vill hellre ha ekologiskt lantbruk och är arga
på WTO-reglerna som tar bort småböndernas
möljighet att konkurrera samtidigt som världsmarknadens
priser hela tiden sjunker. Det är en ohållbar
situation på såväl ekologiskt som socialt
plan.
Professor Peter Aleström berättade om sin
forskning med GMO-fisk. En rad projekt har genomförts,
främst grundforskning, men även i syfte att
göra GMO-fisk steril (för att nya nalag inte
ska spridas till vilda släktingar). Man försöker
också ta fram DNA-vaccin mot sjukdomar och olika
system för ökad tillväxt. I Norge har
GMO-fisk förbjudits i lag och det finns inga planer
på att ta fram GMO-fisk som livsmedel.
Martin Frid, Sveriges Konsumenter i Samverkan, höll
föredrag om konsumentorganisationernas syn på
GMO och den historik som ofta glöms bort, särskilt
i media. Hela tiden får vi höra att "snart
kommer nya, fantastiska produkter". Så har
det inte blivit. Herbicidresistens och insektsresistens
är de mest framträdande GMO-växterna
efter 10-15 års forskning, utan speciella fördelar
för oss konsumenter. Däremot finns en rädsla
att våra grundläggande konsumenträttigheter
är hotade. Vi har krävt märkning och
spårbarhet, under tiden har vi sagt "Nej
tack till genmaten". Även om konsumentorganisationer
kan delta i Codex Alimentarius och andra FN-organ som
försöker hantera dessa svåra frågor
känner mer än 80% av konsumenterna stor oro.
Dr Geoff Watts, vetenskapsredaktör vid BBC, berättade
om medias syn på GMO, särskilt i Storbritannien.
Efter BSE-skandalen var det inte lätt att vara
forskare i England! I flera omgångar har engelsk
press tagit ställning kraftigt emot GMO och på
så sätt bidragit till opinionsbildandet.
En ny rapport
om medias roll i debatten (pdf) ger alla spännande
detaljer:
|