Konsumenterna, inte lagstiftningen,
kommer att styra framtiden för GMO i Europa
En unik
oenighet blottades under konferensen om GMO-grödor
i Wien i början av april. Framtiden för GMO-livsmedel
inom EU är troligen mer beroende av konsumenternas
eventuella acceptans än av lagstiftningen från
Bryssel, rapporterade Chris Jones.
EUs kommissionären för miljön, Stavros
Dimas, påpekade att GMO-grödor kunde utgöra
ett hot emot biodiversiteten på lång sikt
och kritiserade EFSA för att lita för mycket
på forskningen från bioteknikföretagen.
”Jag är angelägen att värna om att
miljön är skyddad mot potentiella risker från
odlingen av GMO-grödor”, uttalade han.
Den grekiske kommissionärens uttalande kom oväntat
eftersom kommissionen oftast uppträder med en enad
front. Det var hans uttalande om konsumenternas attityder
mot GMO- livsmedel, som uppfattades som speciellt provokativt:
”Den låga acceptansen av GMO- livsmedel kommer
inte att innebära en ökad efterfrågan
av GMO och som en konsekvens väljer bönderna
att fortsätta odla de konventionella och ekologiska
grödorna i Europa”.
Politiska beslut är lika mycket ett svar på
konsumenternas förtroende, som att de är drivande
i frågan och det skulle krävas en modig regering
att ge denna utveckling sitt fulla stöd, mot konsumenternas
aktuella stora antipati emot GMO-grödorna.
Simon Barber från bioteknikindustrin replikerade
att det inte alls var så, konsumenterna vill ha
valmöjligheter. Kommentaren uteblev inte, just det,
konsumenterna vill kunna välja bort GMO-livsmedlen.
Läs hela artikeln som
publicerats i Just Foods >>
www.just-food.com
>> |
|