Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Genteknik
2006-03-13


Att bojkotta köttmonopolet inte lätt

Swedish Meats och SCAN har en nästintill monopolartad position på marknaden och det är inte lätt att undvika deras produkter. Men vi anser ändå att vår bojkottaktion är viktig. Tyvärr begränsar det konsumenternas val, men det är ju faktiskt Swedish Meats som tagit valfriheten ifrån oss, de blandar in GMO-fodret utan att märka det på produkterna – det accepterar inte vi konsumenter oavsett om man från industrin lobbat EU att inte utöka märkningen till även detta.

Men det finns alternativ!
KRAV-märkt kött och charkprodukter, SIGILL-märkt likaså. Mjölkproducenterna har också sagt nej till GMO-foder, alltså mjölk och ostprodukter är OK - det går jättebra med ost på mackan i stället för skinka!

Svensk Fågel håller fortfarande rent från GMO-foder, välj alltså svensk kyckling och chark med svensk kyckling. Lammkött är ett annat alternativ. Vegetarianerna vet hur man undviker kött, de tar till exempel tofu i stället. Bönor är också ett bra alternativ till köttproteinet.

Leta rätt på en gårdsbutik, där kan du säkert få garanterat GMO-foderfria produkter. Börja leta här!
Vi ska skicka ut frågan, inventera Sverige, och öka på listan undan för undan.

Måste du absolut köpa t ex italiensk salami eller prosciutto, så gör det, medveten om att GMO-foder kan förekomma, eller om du absolut ska ha en fläskfile, köp då dansk, den är billigare och då vet du att den kan komma från djur som fått GMO-foder, du behöver ju inte tveka.

Hittar du inget alternativ? Köp import, då vet du att det kan ha använts GMO-foder. Det finns ju inget argument längre för svenskt kött o chark! Eller hur Åke Rutegård, vd på Kött och Charkföretagen?
(http://www.kcf.se/)

Om monopolföretaget Swedish Meats vidhåller sin utmanande konsumentfientliga attityd, får hela köttbranschen lida för det. Tacka Swedish Meats för det, eller gör uppror och ställ er på era kunders sida!

Läs tidigare inlägg: Motståndet mot GMO-foder större än köttbranschen vill erkänna
upp