Till startsidan

  Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -


PRESSINFORMATION             2003-03-12


Internationella Konsumentdagen 15/3
går i genteknikens tecken


"Bolagens kontroll över livsmedelskedjan: GMO-länken"
är temat för årets Internationella Konsumentdag. Den manifesteras över hela världen och samordnas av Consumers International CI, som organiserar över 250 nationella organisationer i mer än 115 länder och är den gemensamma världsorganisationen för konsumentfrågor allmänt.

Internationella Konsumentdagen - World Consumer Rights Day - arrangeras första gången 1983 och har omfattat teman som uthållig konsumtion, konsumenternas rättigheter, konsumenternas representation, företagens ansvar, genetiskt modifierade livsmedel och fokuserar i år maktfrågan som är effekten av GMO-utvecklingen och som snabbt vuxit, i smyg.

- Sveriges Konsumenter i Samverkan deltar med en speciellt riktad aktion, aktualiserad av att Monsanto försöker hårdlansera sitt GMO-vete. Det är ett större hot mot mänskligheten, bönderna och naturen än vi någonsin sett. Vete är ju världens största och viktigaste odlade gröda och just därför är hotet oöverskådligt, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Vi uppmanar ungdomar att besöka McDonald's restauranger och vädja att de ställer sig bakom att inte introducera detta GMO-vete i sina hamburgerbröd. Vi lovar att publicera alla restaurangerna som på detta sätt lyssnar till konsumenterna.

Informationen om aktiviteten, vår svenska information, en översatt varnande tidningsartikel från Kansas USA, samt länken till Consumers Internationals kampanjsida med omfattande information finns på löpsedeln på vår hemsida http://www.konsumentsamverkan.se

- Det är hög tid att ivrarna för gentekniken i våra livsmedel får klara signaler att de inte kan tvinga på oss GMO-maten, bara för att de kanske kan tjäna mer pengar eller slå ut konkurrenter och få nästintill monopol i världen - med något vi aldrig bett om eller ser någon konsumentnytta med, konstaterar Bengt Ingerstam.


För denna pressinformation svarar Bengt Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Fax: 0495-498 35
E-post: skis-h(at)konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se