Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Genteknik

Kommer McDonald's att börja med bröd
bakat med genmodifierat vete?

Den frågan vill vi ställa idag, den internationella konsumentdagen 15 mars 2003, till dig som ansvarig chef för denna restaurang.

Vänligen skicka in ditt svar, per brev, fax eller e-post - se formuläret längst ner på sidan.

Motståndet mot GMO i vår mat
Debatten om GMO, genmodifierade livsmedel, har pågått länge och motståndet mot GMO i vår mat bara ökar. Hittills har det rört framförallt soja och majs. Hanteringen har inte varit problemfri och sammanblandning har skett och t o m har GMO-majs, godkänd som djurfoder, blandats med annan GMO-majs som varit godkänt för humankonsumtion (Star Link fallet).

Nu i slutet av februari fick Monsanto officiellt godkännande i USA och Kanada för ett GMO-vete. Vete är världens största odlade gröda och nu oroas både konsumenter och vissa forskare för att Monsanto, sin vana trogen, ska med alla medel trycka detta vete på odlarna runt om i världen och försöka övertyga de amerikanska odlarna att, trots att de är skeptiska, börja odla detta vete. Man spenderar redan enorma belopp på universitet och forskare för att köpa sig goodwill.

Vi, flertalet konsumenter, vill inte delta i detta gigantiska, globala massexperiment med världens bönder och konsumenter. Vi tror inte på att alla garantier för att genmodifierade livsmedel är säkra, bara för att Monsanto försäkrar det. Vi har lurats alltför många gånger förr i historien och vi förstår att Monsanto nu måste och vill få ut sina produkter, oavsett effekterna, för att få tillbaka sina enorma investeringar och överleva.

Vi vill inte medverka till att några enstaka transnationella företag, med hjälp av patent, får makten över världens mat, världens bönder och oss, världens konsumenter.

Monsantos försök till erövring av världsmarknaden för andra grödor, som soja och majs har visat hur riskfyllt det är, hur skördarna slagit fel trots löften om bättre avkastning, hur resistens snabbt utvecklats mot deras bekämpningsmedel Roundup, hur bekämpningsmedlen trots löften om motsatsen nu hittas i våra vattendrag.

Vädjan till McDonalds

Nu när Monsanto med alla medel vill tvinga på världsmarknaden sitt nya genmodifierade vete, vänder vi oss till McDonald's restauranger över hela Sverige, med en vädjan att ställa upp på kundernas krav att inte börja använda Monsantos vete till hamburgerbrödet. Ni kan stoppa det genom att begära garantier från era leverantörer av hamburgerbrödet, som vi vet oftast bakas med just amerikanskt vete.

Fyll i ditt svar, i rutan på nedan och skicka det till oss. Du kommer att få ett svar med bl a en dekal som du kan sätta upp för att visa var ni står i GMO-frågan (se avsnittet GENTEKNIK).

Ditt svar är viktigt, också för dig. Vi kommer att på vår hemsida lägga ut namnen på alla som svarar JA på vår vädjan, där vi också kommer att lägga ut den senaste informationen om detta GMO-vete under avsnittet GENTEKNIK.

Det kanske kan intressera dig också att vi har kontakt med Europa-ledningen för McDonald's och de är inte helt främmande för att ta ett beslut om att inte tillåta GMO i maten som serveras runt om i McDonald's restauranger runt om i Europa, eller rekommendera det till alla cheferna i de olika länderna.

Tack för din medverkan!

Bengt Ingerstam
ordförande


Vänligen skicka in ditt svar, per brev, fax - Formulär för utskrift - eller direkt via e-post - svara nedan:
JA, vi ställer upp på vädjan från konsumenterna att inte använda bröd, till våra hamburgare, som bakats på genmodifierat vete.
   
Vi önskar mera information om utvecklingen på GMO-området
per fax: per e-post:
   
Namn företag:
Adress:
Ort:
E-post:
Fax:
Jag som svarat heter:


Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88
577 22 Hultsfred

Tel 0495-498 34, 413 15
Fax 0495-498 35
skis-h(at)konsumentsamverkan.se,
hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se

upp