Sveriges Konsumenter i Samverkan      Kampanj: Genteknik

Startsida     Övrig verksamhet och kampanjer       Skicka Mail
990913
20 advokatbyråer stämmer genteknikföretag

Enligt Financial Times idag kommer de stora genteknikföretagen att stämmas på grund av sin monopolställning. Monsanto, Novartis, DuPont och AstraZeneca är några av företagen som med hjälp av patent försöker kontrollera jordbruket och särskilt utsädet. I USA har t.ex. Pioneer, som ägs av DuPont, redan 42 procent av majsmarknaden. Monsanto köpte nyligen förbolaget Delta & Pine Land som nu har 70 procent av marknaden för bomullsutsäde. 

Många bönder har hotats av Monsanto för att de sparat utsäde som Monsanto menar är företagets ägodel. Bönderna får "hyra" rätten till utsädet under en odlingssäsong. I ett antal fall har Monsanto uppdagat att bönder sparat GMO-utsäde. Enligt Financial Times är bönder särskilt oroade av Monsantos nya terminator-utsäde som ska göra det tekniskt omöjligt att spara GMO-utsäde. 20 advokatbyråer är inkopplade på detta fall som kan bli lika stort som Microsoft-rättegången. 

Enligt advokaten Michael Hausfed får fallet globala konsekvenser. Bönder från Nord- och Sydamerika, Europa och Asien deltar samt bioteknikaktivisten Jeremy Rifkin och jordbruksföreningen National Family Farm Coalition från USA. 

Kommentar:

Patenten är roten till mycket av problemet. Konsumenter i Samverkan har därför ställt kravet "ta bort patent på genmaterial" innan vi diskuterar någon som helst applikation av genteknik. 

Kom nu inte och säg att amerikanerna inte bryr sig och enbart positiva till genmaten!

Läs artikeln i Financial Times:


Upp sida