Konsumenter i Samverkan Logo
Kampanj: Genteknik

Folkomröstningen i Schweiz om gentekniken - en fars på demokratin

980608

Det världsledande PR-företaget Burston-Marsteller lyckades tillsammans med schweiziska reklambyrån Jaeggi påverka allmänheten inför folkomröstningen om genmanipulation i Schweiz, enligt organisationer som Konsumenter i Samverkan har kontakt med.

Det blev ett val under hot, där man i PR-kampanjen visade upp bilder på cancersjuka patienter med påståenden om att man med gentekniken kommer att kunna bota många sjukdomar, bara forskarna får fortsätta att forska. Så nu gäller det för läkemedelsindustrin, som känt sig mycket hotad av denna demokratiska omröstning, att leva upp till vad människorna förväntar sig av denna glorifierade framtida möjliga teknik.

I debatten hotade också de stora läkemedelsföretagen Novartis och Roche med att flytta från Schweiz om de inte fick fortsätta med sin genforskning. De utmålade ett land i kris som i så fall skulle bli kvar utan dem.

Kravet på folkomröstning kom 1993 och ett antal tunga organisationer låg bakom, bl a WWF, Greenpeace och den schweiziska motsvarigheten till SIDA. Även De gröna och det socialdemokratiska partiet stod bakom folkomröstningen.

Läkemedelsindustrin reagerade särskilt skarpt mot förslaget att förbjuda djurförsök där genmanipulerade möss används, t ex inom cancerforskning. Burson-Marsteller och Jaeggi insåg att schweizarna mycket väl kunde förbjuda denna typ av forskning. Man rådde då regeringen att lägga fram lagförslag som ska göra det svårare att få tillstånd för gentekniska försök, för att visa människor att det finns politisk vilja att lyssna på kritiken. Bara några veckor innan folkomröstningen inrättades etiska kommitteer i avsikt att dämpa motståndet mot genteknik. Dessa åtgärder fick alltså önskad effekt och folkomröstningen blev en framgång för industrin.

Folkomröstningen blev däremot en stor motgång för alla dem som trodde att vanliga människor hade en demokratisk röst och inte skulle behöva rösta på kommando från några stora bolag. Enligt vår källa i Schweiz satsade industrin hela 180 miljoner kronor på sin lobbykampanj. Folkomröstning ?????

Rapporterat av Martin Frid


( Tillbaka | Hem )