Sveriges Konsumenter i Samverkan  Kampanj: Genteknik

Startsida    Övrig verksamhet och kampanjer      Skicka Mail
2000-04-13

EU-parlamentet sjabblar bort GMO-lag

Nu har EU-parlamentarikerna visat att de struntar i miljön eller konsumenternas hälsa. De hade chansen att rösta igenom en rad bra förslag som skulle stärka lagstiftningen om genmanipulerad mat (direktiv 90/220). 
Bland annat hade parlamentets egen kommitté för hälsa och miljö föreslagit att genteknikföretagen skulle tvingas ta ansvar om skador uppstod från GMO.
Inte ens detta kunde EU-parlamentet ställa sig bakom. Det betyder att vi 
konsumenter är helt lämnade åt oss själva om något går snett med den 
genmanipulerade maten. För bönderna betyder det också att inget GMO-företag behöver betala ersättning om GMO-gener sprider sig från fält till fält. 

EU-parlamentarikerna ska föreställa folkvalda men de representerar snarast industrins intressen, och de vill inte ta sitt ansvar!
Ett annat förslag som röstades ner hade inneburit att markörgener som är 
resistenta mot antibiotika kunde förbjudas. Det har t o m 
Världshälsoorganisationen krävt. I Sverige har Jordbruksverket och flera 
andra myndigheter också hävdat att dessa onödiga markörgener bör förbjudas.

Sveriges Konsumenter i Samverkan kan konstatera att EU-parlamentet valt att svälja vad miljökommissionär Margot Wallström sa till dem i måndags då hon varnade för handelskrig med USA. Företag som Pharmacia (som nyligen gått ihop med Monsanto) eller Svalöf Weibull (numera uppköpta av BASF) är förstås mycket glada efter denna seger, som innebär att fler genmanipulerade växter kan komma att tillåtas även i Europa. Men det blir inte lika enkelt att övertyga oss konsumenter.

Läs mer på BBC:
http://news.bbc.co.uk/hi/english/world/europe/newsid_710000/710272.stm
 

 


Upp sida    Tillbaka