Forskarrevolt mot genmat
I augusti 1998 slog en forskare i England larm om genmanipulerad mat
(se vår tidigare artikel). Professor Arpad
Pusztai framträdde i TV och sa att han själv aldrig skulle äta
genmat, och att han inte ville vara med om att andra fick agera försökskaniner.
I hans egen forskning hade råttor skadats när de fått
äta GMO-potatis med nya gener.
Professor Pusztai fick omedelbart sparken från Rowett-institutet
där han jobbat i många år. Han belades med munkavle och
fick inte uttala sig för tidningar eller TV. En rapport påstod
att han gjort misstag och att det inte fanns något att oroa sig för.
Men en ny granskning av hans forskning har publicerats och nu får
Pusztai upprättelse. En stor grupp forskare ställer upp till
försvar av sin kollega och engelska tidningar talar om en stor skandal
i forskarvärlden.
Konsumenter i Samverkan anser att detta belyser problemet med ”sound
science” som man från amerikansk sida hävdar ska styra världshandeln.
Men vetenskap räcker inte som grund för hela lagstiftningen om
vår mat. Andra faktorer om global hänsyn, riskbedömning
och märkning kan inte alltid styras av snäva vetenskapliga beslut.
Det finns kulturella skillnader mellan grupper och mellan olika länder
som måste få en större roll. Mat berör många
människor djupt! Dessutom är ju beslutet att vetenskap ska styra
även det grundat på kulturella faktorer, som inte alla accepterar.
Forskare måste få vara oense för att ny kunskap ska komma
fram. Fallet med Arpad Pusztai visar dessutom hur kontroversiell hela frågan
om GMO är, och att konsumenternas skepsis och försiktighet är
befogad. Händelser av detta slag bidrar inte till att konsumenterna
får förtroende för utvecklingen av genmat. |