Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Genteknik..........
 
 
...... 
990506
Genmanipulerade livsmedel stoppas

Konsumentopinionen i Europa mot genmanipulerad mat ger resultat. De multinationella företagen Unilever och Nestlé viker sig för opinionstrycket och tar bort GMO ur alla sina produkter. De hävdar att de fortfarande tror på tekniken, men inser att konsumenterna inte vill ha GMO i maten. Bägge företagen säljer även mat i Sverige t ex under namnet "Van den Bergh Foods", "Blå band", "GB Glace" samt många av de vanligaste margarinerna "Lätta", "Milda" och "Nytta". Alla dessa produkter innehåller ingredienser från soja som företagen i Sverige redan tidigare hävdat kommit från råvaror som inte genmanipulerats. Nu blir alltså även England och resten av Europa allt mer fritt från GMO!

Enligt Financial Times 990430 har GMO-motståndet i England ökat under våren. Enligt en ny opinionsundersökning från Consumers Association vill över 90 procent av engelska konsumenter ha märkning av GMO. Men märkning är ytterst svårt om man gör som i USA där GMO-soja blandas med normal soja. Lösningen har alltså blivit att man helt slutar med amerikansk soja och majs, eller köper de produkter som särhållits från GMO-produkter. I England är misstroendet stort mot både myndigheter och forskare efter galna kosjuke- skandalen, förklarar Financial Times.

Unilever och Nestlé är noga med att betona att man nu kommer att använda råvaror som inte kommer från GMO. Både Unilever och Nestlé tänker även se till att tillsatser och oljor inte ska komma från GMO-grödor. Detta är ett genombrott eftersom sojalecitin kan ingå i mycket liten mängd i cirka 60% av sammansatta produkter.

Nu börjar opinionen även spridas till andra sidan Atlanten. Läs här vad Toronto Star i Kanada skriver 990503.

 
Tillbaka       Hem