Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2002-05-26

GMO-höna
utan fjädrar

Kan GMO rädda världen, i såfall
till vilket pris och vem gagnar det?

En israelisk forskare har med nya avelstekniker lyckats korsa en vanlig broiler med en mindre, fjäderlös fågel. Resultatet är en kyckling som, förutom att den är något mindre än vanliga broilers, skiljer sig från vanligare släktingar genom att den helt saknar fjädrar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det ska vara särskilt bra för u-länderna, men i kyligare länder skulle de frysa ihjäl. Fördelarna är många, skriver LRFs tidning Lantbruk.

Enligt forskaren Avigdor Cahaner som tagit fram den nya fågelvarianten använder en snabbväxande vanlig broilerkyckling mycket av sin energi till att kyla av sig. Den nakna varianten växer fortare när den kan använda mer energi till att växa. Att detta är mer lönsamt säger sig självt, men vem tjänar på det?

Hur mycket GMO än sägs kunna "rädda världen" kommer hela tiden nya hemska avslöjanden som visar att detta inte är en etisk, pålitlig eller önskvärd teknik. Ofta hör vi i genteknikdebatten att människan genmodifierat djuren "i alla tider" men nu går forskarna och företagen för långt, med de tekniker som utvecklats de senaste 10-15 åren. Att genetiskt modifiera eller manipulera växter och djur är bara nästa led innan man börjar göra det samma med människor.

Brittiska djurrättsorganisationen Compassion in World Farming har tagit fram en video om GMO och kloning inom jordbruket:http://www.savetheewoks.com/
Eller ladda hem och läs rapporten Gene and the Stable Door (pdf)
upp

Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss