Sveriges Konsumenter i Samverkan  Kampanj: Genteknik

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer   Skicka Mail
2001-02-01
Hur mycket makt ska Monsanto få i USA?

Medan EU går mot mer ekologisk odling och flera europeiska regeringar tydligt tagit ställning emot genmanipulerad mat, verkar det som om USAs nya regering sätter sig mitt i GMO-lobbyns knä. President George W. Bush har utnämnt flera ministrar med band till Monsanto, det största genteknikföretaget som introducerat genmanipulad soja och majs på ett kontroversiellt sätt, utan säkerhetstestning och utan märkning. Även om Clinton också fick en del kampanjpengar från Monsanto så skäms den nye presidenten inte ett dugg för att hans ministrar t o m arbetat vid Monsanto-ägda bolag.

  • Försvarsminister Donald Rumsfeld var VD för läkemedelsbolaget Searle 1977-1985 när det köptes upp av Monsanto. Han är en hök som förespråkar rymdmissilförsvar och som påverkade USA att inte skriva på den internationella konventionen mot kemiska och biologiska vapen 1998.
  • Jordbruksminister Ann Veneman arbetade som chef vid Calgene Inc, ett genteknikföretag som köptes upp av Monsanto 1996 när flera av Calgenes GMO-produkter, bland annat den beryktade Flavr Savr-tomaten, misslyckats.
  • Hälsominister Tommy Thompson fick stora summor av Monsanto när han var guvernör i Wisconsin för att påverka bönder och konsumenter att acceptera GMO.
  • Justitieminsiter John Ashcroft, ytterligare en hök med ökänt rasistiska åsikter, fick ca 100 000 kr av Monsanto i kampanjbidrag och har arbetat hårt för att påverka andra länders regeringar att acceptera GMO. John Ashcroft var tidigare kongressledamot från Missouri.

Vid Högsta domstolen sitter bl a Clarence Thomas som var advokat vid Monsantos advokatbyrå på 1970-talet.

Kongressen och senaten: Larry Combest från Texas är känd som GMO-förespråkare. Han kommer att sitta som ordförande i kongressens jordbruksutskott. Andra ledamöter i kongressen med band till Monsanto är bl a Richard Gephard från St Louis (där Monsanto sedan starten 1901 haft sitt huvudkontor) och senator Christopher Bond från Missouri (St Louis ligger i delstaten Missouri). Senator Bond fick t ex 280 000 kr från Monsanto för sin valkampanj 1997 enligt Federal Election Commission, den myndighet som granskar kampanjbidragen. Bond har aktivt motarbetat förslag att införa obligatorisk GMO-märkning i USA.

Källor:

The Guardian (UK) "GM lobby takes root in Bush's cabinet"
http://www.guardianunlimited.co.uk/Print/0,3858,4128499,00.html

Environmental Working Group (USA)
http://www.ewg.org/pressreleases/bushcabinet/transitionteam/agriculture.html

Mother Jones (USA) "Star Wars the Next Generation"
http://www.motherjones.com/reality_check/rumsfeld.html

Village Voice (USA) "Bush's ties to Monsanto"
http://www.villagevoice.com/issues/0104/ridgeway.shtml


Upp sida