Sveriges Konsumenter i Samverkan     Kampanj: Märkning

Startsida   Övrig verksamhet och kampanjer       Skicka Mail
990211
Framgång för märkningskraven

Det här är verkligen en soppa! Genteknikföretagen har kämpat för att inte behöva märka någonting som är genmanipulerat. EU godkände import av GMO-grödor innan regelverket ens var klart och inga märkningsregler hade fastställts. Långt senare kommer regler som säger att endast protein och påvisbart DNA (alltså inte i värmebehandlade produkter) skulle märkas. Olja menade man var kemiskt identisk och kunde inte särskiljas och då behövde den inte märkas. 

Men den uppfattningen delar inte vi i Konsumenter i Samverkan. Vi vill veta vad vi köper och det anser vi att producenter och handel har en skyldighet att upplysa om. 

Så före jul 1998 gick Livsmedelsindustrierna (industrins branschorganisation) ut och klargjorde hur de skulle märka efter nyår och då tyckte vi att det var dags att trappa upp vår kampanj "Nej tack till genmaten" och samtidigt uppmanade vi konsumenter att gå över till säkrare oljor, som inte är genmanipulerade: oliv-, raps- och solrosolja. På det viset undviker man soja- och majsolja som kan komma in i genmanipulerad form och då inte skulle märkas. 

Vid kontroller i butikerna visar det sig att man redan i stor utsträckning frångått dessa oljor p.g.a. osäkerheten om ursprunget och motståndet mot genmaten överhuvudtaget. 

Så kom den danska handeln med en aktion strax efter nyår. Vi informerade de svenska handelsblocken och vädjade till dem att göra likadant och ställa sig på konsumenternas sida och gemensamt kräva av industrin att märka även oljorna. Handeln reagerade omedelbart och nu har den överenskommelsen med industrin bekräftats i pressen. 

Läs mer i Fri Köpenskap, eller Land Lantbruk

Ett stort tack till handeln för att de är lyhörda och står upp för sina kunders, konsumenternas önskemål! 

Det visar ju också att EU-reglerna kan marknaden klara sig utan, när de är så luddiga och fega. Det visar också att konsumenttrycket kan få handeln att enas och att man tar hänsyn till opinionen och kraven från oss konsumenter. Vi har nått längre! 

I uppgörelsen har industrin nu lyckats stoppa ytterligare krav på märkning av fler ingredienser. Dumma vore de väl annars, i en förhandling ställer man ju ofta motkrav. Men det är bara för oss konsumenter att se upp lite noggrannare nu. Står det "lecitin" som ingrediens så kan vi utgå ifrån att det är lecitin från genmanipulerade sojabönor och alltså undvika att köpa sådan mat. Detta kommer då att framtvinga en annan märkning som t.ex. "lecitin från icke genmodifierad soja". Det finns en mängd andra ingredienser som kan smygas in och det talar väl för att vi ska undvika en massa färdigmat från livsmedelsindustrin och välja råvaror i stället eller helt gå över till KRAV- eller DEMETER-godkända livsmedel. 

Ja någon större marknad blir det inte kvar nu för GMO-ingredienser och GMO-grödorna, men vad skulle utsädesföretagen över huvud taget in på livsmedelsområdet att göra? Bara för att kemiföretagen som numera äger utsädesföretagen ville säkerställa att de kunde fortsätta att sälja sina bekämpningsmedel eftersom man gjort utsädet tolerant mot just sina egna bekämpningsmedel. 

Var det någon som trodde att slaget var förlorat? Vi gjorde det definitivt inte. Därför kämpade vi vidare och kommer så att göra även framöver. 

Bengt Ingerstam 

Se också våra pressmeddelanden om dessa turer och vår kampanj "Genmat- nej tack"


Upp sida