Konsumenter i Samverkan                 Kampanj: Genteknik

Startsida   Övrig verksamhet och kampanjer       Skicka Mail

Mark & Spencers gen-policy nu på Internet

Det har hänt mycket under sommaren. Larmrapporter och alltfler handelskedjor tar ställning i GMO-frågan. Opinionen emot ökar ständigt, England har blivit lite av epicentrum för motståndet (brända av BSE-skandalen), USA hotar länder som inför märkning med ekonomiska sanktioner (maffialiknande metoder!) och nu pratar Clinton om att det behövs märkning i USA! 

Ett lovvärt initiativ har tagits av M&S genom att lägga ut sin genpolicy på Internet. Man har ett antal FAQ:s (frequently asked questions) med svar samt ett gratis tel.nr. för de som vill ringa och fråga samt ett "get a word in" på hemsidan för de som vill mejla. 

Man har gått igenom 3500 produkter, tagit bort genprodukter från 1800 och visar öppet 21 produkter som det finns GMO i och som fortfarande kan finnas kvar på hyllorna, tills de tar slut. 

Man har tagit bort alla ingredienser av GMsoja och GMmajs, inklusive derivaten olja, lecithin och stärkelse. Man har gått så långt att man gått ifrån vinäger och t.o.m. ASPARTAM (!) som ibland kan ha producerats med hjälp av genteknik. 

Föredömlig lyhördhet för konsumentkraven och föredömlig öppenhet! Dessutom från en av de verkligen stora, i internationellt perspektiv. 

Läs mer och se deras upplägg via länken:

Vi, Konsumenter i Samverkan, har inget emot märkning men det räcker inte. Det är så här vi vill ha det, kunna lita på dem vi handlar av! Läs vår debattartikel "Märkning räcker inte" som ligger under "debatt" på avsnittet "Genteknik" på vår hemsida.


Upp sida