Konsumenter i Samverkan                Kampanj: Genteknik

Startsida    Övrig verksamhet och kampanjer       Skicka Mail
990819
Marks & Spencer går vidare - GMO nu bort från djurfoder också

Efter senaste dagarnas avslöjanden är det dags att sätta djurfodret under luppen. Under dagen kommer vi att lägga ut mer på vår hemsida. Dioxinskandalen i Belgien, larmet i England i går om att antibiotikan i djurfoder kan komma att bli större problem än BSE (Galna Ko), mm. är alltför många
tegelstenar i producentryggsäcken. 

När nu M&S deklarerar att de tar bort GMO, nyligen i alla livsmedel, och nu går steget fullt ut och även eliminerar det ur djurfodret, uppmanar vi alla att sälja sina ev. aktier i genteknikföretagen. Får GMO-optimisterna aldrig nog? GMO och mat hör inte ihop. Gentekniken borde användas på annat sätt. 

M&S:s  agerande är unikt ur en viss synvinkel och det är att man lyssnar mer på marknaden (konsumenterna) än på forskare och vissa politiker (Clinton och Blair t.ex.). Alla löften och visioner tar marknaden lätt på. Konsumenterna köper vad de vill och har rätt till det! 

Handeln gör klokt i att först och främst lyssna på sina kunder, det är så de kan få konsumenternas förtroende. Här har svensk handel varit duktiga, men nu springer engelska varuhuskedjor om Sverige! Konsumentinflytandet är här för att stanna. 

Läs BBC-nyheten om M&S direkt här via länken:
 

990910

Varför är foderkontrollen hemlig?

Tidningen ATL avslöjar idag att Jordbruksverket känner till att det fuskas ordentligt med djurfodret i Sverige. Vid kontroller avvek innehållet från myndigheternas gränsvärden men resultaten är hemligstämplade. Konsumenter i Samverkan undrar - vad är det för firmor som döljer vad som ingår i deras produkter? Varför kräver inte bönderna bättre kontroll på fodret som går till kor, grisar och höns som de vill att vi konsumenter ska köpa och äta?
Läs mer på Land Lantbruks hemsida: