Konsumenter i Samverkan Logo
Kampanj: Genteknik

Mejerierna bluffar om GMO-foder

980904

Nu vacklar svenska mejerier och påstår att man inte längre kan hålla fodret GMO-fritt. I själva verket har trycket från konsumenterna varit så framgångsrikt att foderföretagen pressats att hitta GMO-fri soja från Brasilien. Detta har Konsumenter i Samverkan vid flera tillfällen applåderat. Men nu är det majsen som blivit ett problem, enligt ATL nr 36/98. Eftersom GMO-majs odlas i Frankrike påstår industrin att man inte längre kan garantera GMO-fritt foder.

Detta är en bluff och ett svek mot svenska konsumenter, som inte bett om GMO och heller inte ser några fördelar. Vi genomskådar industrins argument om GMO-majsen! Produkten som diskuteras är en försvinnande liten del av fodret i dagsläget. Bara ca 0,2 till 0,4 procent av odlingsarealen i Frankrike såddes med GMO-majs. Om detta skulle hamna i svensk fodermajs är det inget större problem utan hamnar under den bagatellgräns på 1 procent som vi konsumenter anser oss kunna acceptera. Och inför nästa år kan foderföretagen säkert hitta normalt foder igen.

Konsumenter i Samverkan fortsätter kräva särhållning av GMO så att svenska konsumenter även i framtiden kan få normala livsmedel till ett vettigt pris. Vi accepterar inte att industrin kommer med bluffargument för att "vänja" oss vid GMO som om det vore oundvikligt. Svenska konsumenter tror att det går att driva svenskt jordbruk utan GMO och kommer att stödja lantbrukare som väljer bort GMO.

Rapporterat av Martin Frid


( Tillbaka | Hem )