Monsantos GMO-soja inte lika näringsrik
En rykande färsk vetenskaplig studie visar att Monsantos genmanipulerade
soja inte är lika näringsrik som normal soja. Detta sensationella
avslöjande publiceras i Journal of Medicinal Food (Vol. 1, no. 4.
1999) av Marc Lappé et. al. De undersökte GMO-sojan och fann
att halten av viktiga estrogener, som naturligt finns i soja, hade minskat
med 12-14 procent i de genmanipulerade sojabönorna.
Tidigare studier från Monsanto har hävdat att GMO-sojan är
identisk med normal soja. Marc Lappé och hans team påpekar
att Monsantos studier varit på obesprutade GMO-sojabönor. Eftersom
GMO-sojan är specialframtagen för att
kunna besprutas med bekämpningsmedlet glyfosat (från Monsanto)
kan vi konsumenter utgå från att all GMO-soja som genmanipulerats
för att tåla glyfosat också har besprutats under odlingen.
Alltså är Monsantos påstående att bönorna är
identiska inte relevant.
Läs sammanfattningen på American
Soybean Associations hemsida, som även har Monsantos studier utlagda!
Se även Marc Lappés hemsida
(Center for Ethics and Toxics) |