Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Genteknik..........

990625
Monsantos GMO-soja inte lika näringsrik

En rykande färsk vetenskaplig studie visar att Monsantos genmanipulerade soja inte är lika näringsrik som normal soja. Detta sensationella avslöjande publiceras i Journal of Medicinal Food (Vol. 1, no. 4. 1999) av Marc Lappé et. al. De undersökte GMO-sojan och fann att halten av viktiga estrogener, som naturligt finns i soja, hade minskat med 12-14 procent i de genmanipulerade sojabönorna.

Tidigare studier från Monsanto har hävdat att GMO-sojan är identisk med normal soja. Marc Lappé och hans team påpekar att Monsantos studier varit på obesprutade GMO-sojabönor. Eftersom GMO-sojan är specialframtagen för att 
kunna besprutas med bekämpningsmedlet glyfosat (från Monsanto) kan vi konsumenter utgå från att all GMO-soja som genmanipulerats för att tåla glyfosat också har besprutats under odlingen. Alltså är Monsantos påstående att bönorna är identiska inte relevant.

Läs sammanfattningen på American Soybean Associations hemsida, som även har Monsantos studier utlagda!

Se även Marc Lappés hemsida (Center for Ethics and Toxics)

 
Tillbaka     Hem