Till startsidan

  Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -


PRESSINFORMATION             2002-12-11Konsumenterna välkomnar EU-beslut om märkning av genmodifierade livsmedel - GMO

Sveriges Konsumenter i Samverkan välkomnar miljöministrarnas beslut i måndags kväll att införa spårbarhet för alla GMO-livsmedel, något vi kämpat länge för. Det innebär att konsumenterna verkligen får valmöjlighet eftersom märkningen (även av matolja där inte levande GMO kan analyseras) nu kan börja fungera ordentligt.

- Beslutet i EUs miljöministerråd visar att EUs miljöministrar nu har erkänt konsumenternas rättighet att välja eller välja bort samt att de tagit till sig att det finns ett kompakt europeiskt konsumentmotstånd mot GMO, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Det är naturligtvis också vår förhoppning att våra svenska handelskedjor och livsmedelsindustri fortsätter att hålla Sverige rent från GMO-produkter och vi tror inte att
livsmedelsbranschen kommer att vilja utmana opinionen utan fortsätta och ha goda relationer till sina kunder, konsumenterna.

Vid EUs toppmöte i Köpenhamn den här veckan kommer GMO att diskuteras igen och vår förhoppning är att hela Europa kan hållas fritt från GMO även i framtiden.

- Varken konsumenter, jordbruket, handel eller livsmedelsproducenter tjänar
på att EUs moratorium mot GMO lyfts. Vi hoppas EU-parlamentet och Kommissionen går på samma linje och sätter konsumenternas intressen först, och inte de mäktiga GMO-företagen,
säger Martin Frid, Sveriges Konsumenter i Samverkans sakkunnige för livsmedels- och handelsfrågor.

Mer kan läsas på ordförandelandets hemsida >>


För denna pressinformation svarar Bengt Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Fax: 0495-498 35
E-post: skis-h(at)konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se