Hultsfred 1999-10-10
Jordbruksminister Margareta Winberg
Jordbruksdepartementet
103 33 Stockholm
cc: Livsmedelsverket
EGs märkningsdirektiv för GMO
Sveriges Konsumenter i Samverkan anser det synnerligen viktigt
att EG:s märkningsdirektiv för GMO genomdrivs. Valfriheten är
för oss konsumenter viktig, den är en demokratisk rättighet.
Svenska konsumenter vill ha garantier för att livsmedel som kommer
från genetiskt manipulerade organismer blir ordentligt och tydligt
märkt. Många konsumenter vill ha möjlighet att välja
produkter som inte innehåller GMO.
Vi godtar argumentet att det behövs ett tröskelvärde
och anser att det ska läggas på 1 % för att GMO-märkningen
ska fungera. Vi skulle naturligtvis helst se att livsmedelsföretagen
kunde garantera absolut ingen inblandning av GMO i sina produkter men vi
vet att det är i praktiken omöjligt, på grund av ofrivillig
kontamination. Men ett tröskelvärde måste ligga så
lågt att det inte blir ekonomiskt intressant att blanda in GMO.
Vi menar att 1 % är denna gräns, i st. f. ett värde
på t.ex. 2, 3 eller 5%. När ändå tröskelvärdet
blir ett godtyckligt värde är 1% mer logiskt, andra värden
kan ge intryck av mer vetenskapligt exakt värde, när det i själva
verket får bli ett ”politiskt gränsvärde”. Vi kan därför
inte acceptera ett tröskelvärde på 2 procent eller högre,
som CIAA och Livsmedelsindustrin LI föreslår.
Inför WTO måste EU och andra länder som vill ha GMO-märkning
hitta ett fungerande system som USA inte kan blockera med argument om "handelshinder"
osv.
Vi stöder därför en svensk linje för ett bra märkningsdirektiv
på GMO-området med ett tröskelvärde på 1%.
Vi vill naturligtvis att även tillsatser, färgämnen osv
som tillverkas med genteknik också ska märkas och att detta
föreskrives i märkningsdirektivet.
Med vänlig hälsning
Bengt Ingerstam
ordförande |