Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Genteknik, Soja
2006-02-26


Swedish Meats och KFC skyller på soja-priserna

I artikel i ATL den 14 oktober 2005 uttalar sig informationsdirektören Hampe Mobärg från Swedish Meats om hur handeln inte bryr sig och att konsumenterna inte reagerar för GMO i foder vid kött o charkproduktion. Dessutom påstår han att priset för gmo-friheten skulle vara 80 miljoner kronor. (omräknat per konsument är detta 3,5 öre per dag!).
Swedish Meats aktion att från årsskiftet släppa in gmo-foder i köttproduktionen är inte en fråga om ökade kostnader, snarare en desperat undanflykt för att företaget går dåligt och har problem.

Valet att släppa på gmo-friheten är manipulation och hot. Priserna för gmo-fri soja tenderar att stabiliseras på sikt och det finns gott om gmo-fri soja på världsmarknaden. Men han har en poäng när han hänvisar till att de svenska konsumenterna inte bryr sig. Tyvärr bryr sig flertalet inte och det beror främst på bristande information. De som är emot gmo-fodret vet inte att Tulips bacon kommer från grisar som fått gmo-soja. Den information vi konsumenter får är PRISET och kotlett för 39:90 ser man inte så sällan.

Handeln behöver låga priser och då tar man till importen. Jämför bara fläskfilén. Sen får nog herr Mobärg också ta till sig att man har varit mycket dåliga på att marknadsföra kvalitetsfördelarna för det svenska köttet.
Likaså uttalar sig Åke Rutegård, vd för KFC, Kött och charkföretagen, att de som inte följer Swedish Meats exempel kommer att spelas ut på marknaden. Efter KFC:s utspel i somras var protesterna starka, men då vänder Hampe Mobärg på retoriken och påstår att ”man spelar på känslomässiga argument”. Hur ska han ha det? Har han inte fattat än att konsumenterna inte vill ha in GMO i livsmedelskedjan! Opportunism i argumenteringen är vad det handlar om.

När nu inte Swedish Meats bryr sig om oss konsumenter, ska vi då bry oss om Swedish Meats? Nej låt oss ta in norskt kött i framtiden, de håller rent från GMO. Swedish Meats ska ju ändå flytta en stor del av verksamheten till utlandet, så svenskt är det inte längre, bara till namnet.

Läs artikeln Swedish Meats öppnar för gmo-foder direkt i ATL

upp