Motståndet
mot genmodifierade livsmedel är konstant högt,
runt 80 procent, inte bara i Sverige utan över
hela världen. Nu kommer rapporter att t o m i Kina
växer opinionen och nyligen lovade Kraft att enbart
sälja GMO-fria livsmedel till de kinesiska konsumenterna.
Paniken inom GMO-industrin är nu så stor
att de inte kommer att få tillbaka sina investeringar,
att de valt att låta djuren ät upp de odlade
råvarorna, speciellt soja och majs, i förhoppningen
att det skulle passera utan motstånd. Debatten
handlar inte om huruvida fodret/maten gör ont i
magen eller skadar den som äter det, utan är
helt en maktfråga där få företag
med patent på grödorna kan få monopolliknande
ställning på marknaden. Makten över
utsädet, bönderna och konsumenterna blir total.
Misstaget som Swedish Meats gör är att de
skyller på att det blir svårare och svårare
att få tag på GMO-fritt foder. Skitsnack,
det är ju marknaden som styr, finns efterfrågan
så finns produkterna. I annat fall tacka GMO-utvecklingen
för det, att maten blir dyrare!
Swedish Meats anger att det skulle röra sig om
70 miljoner kronor per år, ibland hör man
siffran 40 miljoner. Oavsett storleken är detta
en spottstyver, jämfört med prishöjningar
man gör utan debatt! Ta den högre siffran
så representerar det knappt 3 öre per dag
och löntagare. Det blir 10:- per år. Det
säger inte konsumenterna nej till. Man skyller
på att konsumenterna inte skulle vara villiga
att betala för den högre kvaliteten, men vad
sägs då om priserna på julskinkorna
nu inför Jul, med priser uppåt över
80:-/kg. Vilken höjning sen i fjol! Nej det finns
ingen logik och sanning i påståendet som
Swedish Meats gör.
Läs här:
Varken handeln eller konsumenterna väntas reagera
- Jag tror inte konsumenternas reaktion kommer bli särskilt
stor. Handeln kommer inte reagera över huvud taget,
säger Hampe Mobärg, informationsdirektör
på Swedish Meats. Hampe Mobärg menar att
det inte går pådyvla leverantörerna
en fördyrad uppfödningsprocess utan att veta
att den högre prisnivån accepteras i konsumentled.
Vi tycker nu att det är dags att Swedish Meats
får klart för sig vad de svenska konsumenterna
tycker om deras handlande. Se för övrig alla
kommentarerna på nyheten i Jordbruksaktuellt,
den 13 oktober.
Därför har vi nu utnämnt Swedish Meats
till första sittningen på nya sidan BOJKOTTA.
Enda språket som de tydligen förstår
är att konsumenterna slutar köpa deras griskött,
för det är grisproduktionen det gäller.
Hoppas denna signal är tydlig nog och att inte
Swedish Meats fortsätter att skylla på än
det ena och än det andra.
|