Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Genteknik
2005-12-23


BOJKOTTA Swedish Meats som från årsskiftet
tillåter GMO i foder i grisproduktionen


Motståndet mot genmodifierade livsmedel är konstant högt, runt 80 procent, inte bara i Sverige utan över hela världen. Nu kommer rapporter att t o m i Kina växer opinionen och nyligen lovade Kraft att enbart sälja GMO-fria livsmedel till de kinesiska konsumenterna.

Paniken inom GMO-industrin är nu så stor att de inte kommer att få tillbaka sina investeringar, att de valt att låta djuren ät upp de odlade råvarorna, speciellt soja och majs, i förhoppningen att det skulle passera utan motstånd. Debatten handlar inte om huruvida fodret/maten gör ont i magen eller skadar den som äter det, utan är helt en maktfråga där få företag med patent på grödorna kan få monopolliknande ställning på marknaden. Makten över utsädet, bönderna och konsumenterna blir total.

Misstaget som Swedish Meats gör är att de skyller på att det blir svårare och svårare att få tag på GMO-fritt foder. Skitsnack, det är ju marknaden som styr, finns efterfrågan så finns produkterna. I annat fall tacka GMO-utvecklingen för det, att maten blir dyrare!

Swedish Meats anger att det skulle röra sig om 70 miljoner kronor per år, ibland hör man siffran 40 miljoner. Oavsett storleken är detta en spottstyver, jämfört med prishöjningar man gör utan debatt! Ta den högre siffran så representerar det knappt 3 öre per dag och löntagare. Det blir 10:- per år. Det säger inte konsumenterna nej till. Man skyller på att konsumenterna inte skulle vara villiga att betala för den högre kvaliteten, men vad sägs då om priserna på julskinkorna nu inför Jul, med priser uppåt över 80:-/kg. Vilken höjning sen i fjol! Nej det finns ingen logik och sanning i påståendet som Swedish Meats gör.

Läs här:
Varken handeln eller konsumenterna väntas reagera
- Jag tror inte konsumenternas reaktion kommer bli särskilt stor. Handeln kommer inte reagera över huvud taget, säger Hampe Mobärg, informationsdirektör på Swedish Meats. Hampe Mobärg menar att det inte går pådyvla leverantörerna en fördyrad uppfödningsprocess utan att veta att den högre prisnivån accepteras i konsumentled.

Vi tycker nu att det är dags att Swedish Meats får klart för sig vad de svenska konsumenterna tycker om deras handlande. Se för övrig alla kommentarerna på nyheten i Jordbruksaktuellt,
den 13 oktober.

Därför har vi nu utnämnt Swedish Meats till första sittningen på nya sidan BOJKOTTA. Enda språket som de tydligen förstår är att konsumenterna slutar köpa deras griskött, för det är grisproduktionen det gäller. Hoppas denna signal är tydlig nog och att inte Swedish Meats fortsätter att skylla på än det ena och än det andra.

upp