Sveriges Konsumenter i Samverkan    Kampanj: Internationellt

Startsida      Övrig verksamhet och kampanjer       Skicka Mail
1998-12-01
Banankriget som avslöjar WTO

Banankriget mellan USA och EU drabbar Sverige särskilt orättvist. Handelskriget om Chiquita-bananer trappas upp för att USA vill visa musklerna. En annan minst lika allvarlig konflikt är det amerikanska hormonköttet, som EU inte vill tillåta.

Bakgrund: EU ger bananproducenter i före detta engelska och franska kolonier i Afrika, Karibien och Stilla havet större tillgång till EU-marknaden på bekostnad av billigare frukt från plantager som kontrolleras av amerikanska bolag.

Sverige har sedan länge föredragit de amerikanska bolagens bananer, varför konflikten är särskilt idiotisk från vår synvinkel. Men USA hotar att lägga höga strafftullar på en rad svenska produkter som exporteras till USA, utan att bry sig om den svenska regeringen eller konsumenterna. Bland svenska företag som drabbas är BRIO, vars leksaker kan bli för dyra om hotet om strafftullar drivs igenom. BRIO har därför varslat 180 anställda - med anledning av banankriget!

Bakom konflikten ligger WTO, världshandelsorganisationen, som bildades 1995. En skiljedom i WTO stödde i någon mån USAs klagomål om EUs importregler. EU anser att USA manipulerar WTOs procedurer i ett försök att anpassa dem till sin egen tabell. "Det är oacceptabelt", säger en talesman för Sir Leon Brittan, EUs handelskommissionär. "USA försöker hota med unilaterala sanktioner för att styra proceduren."

Läs mer i LRFs nyhetsbrev som heter Internationella Perspektiv:
http://www.lrf.se/npol/ip/ip9836.htm

På WTOs hemsida kan du läsa om alla olika internationella handelskonflikter (se punkt 58 för "banankriget"):
http://www.wto.org/wto/dispute/bulletin.htm


Rapporterat av Martin Frid


Upp sida