......
FAO och rester av bekämpningsmedel
i maten
Under årens lopp har tiotusentals gifter
sålts inom jordbruket för att "effektivisera" matproduktionen.
På denna hemsida som hör till FN:s livsmedelsorganisation FAO
kan du själv söka efter den tillåtna resthalten på
olika matvaror. Codex Alimentarius heter den
internationella kommitten som beslutar om resthalterna.
Konsumenter i Samverkan har många tvivel
när det gäller listan:
-
är gifterna testade av oberoende myndigheter
eller av företagen själva?
-
Hur mycket vet man om de olika gifternas effekter
när en gröda sprutas med mer än ett preparat?
-
är gifterna verkligen testade med moderna metoder
eller gäller fortfarande samma testresultat som när de en gång
godkändes?
-
Vad blir effekerna om lantbrukaren tagit till "lite
extra" för att ta kål på särskilt besvärliga
ogräs eller insektangrepp?
-
Räcker det att konsumenten tvättar grönsaken
- hur länge ska man tvätta? - med varm eller kallt vatten? -
hur djupt in i grönsakerna når gifterna?
Sök själv efter tillåtna resthalter
på en rad olika produkter:
http://apps.fao.org/pqfm_e.htm
|