Sveriges Konsumenter i Samverkan     Kampanj: Globalisering

Startsida    Övrig verksamhet och kampanjer       Skicka Mail
991208
Seattle dag för dag

Kaoset i Seattle var oväntat. När jag anlände med flyget var det långa köer vid passkontrollen. Att konferensen bröt samman kan bero på tron att marknaden skulle ordna allt från kaffet till limousinservicen. Inte förrän nationalgardet kallades in gick det att få lugn på demonstranterna. Resultat? Inte ens en tumvante... 

Söndag 28 november 
14:00 Möte om WTO och militärindustrin arrangerat av IFG (International Forum on Globalisation). Frihandelsavtalen låter regeringar skydda och uppmuntra vapenindustrin medan andra sektorer, t ex jordbruk och kultur ska avregleras. Mark Ritchie talade om kampen för rättvisan. Hans budskap? Arbeta globalt för att utmana systemet. 
17:00 Första mötet med Consumers International på Madisonhotellet. 
19:00 Möte med svenska UD på Sheraton. Intrycket är att det känns skakigt. Man har ingen text att arbeta utifrån och det finns en rad svårknäckta frågor. UD och Leif Pagrotsky är inte imponerade av amerikanarnas sätt att förbereda förhandlingarna. 

Måndag 29 november 
04:00 Aktivister från Rainforest Action Network har hyrt en 50 meter hög lyftkran som de placerar vid motorvägen. Från kranen hänger de en banderoll mot frihandel. Alla fem aktivisterna arresteras när de klättrar ner. 
05:00 Convention Center, den stora möteslokalen, har haft inbrott och kan inte öppna som planerat. Först måste man göra om säkerhetskontroll med bombhundar och SWAT-poliser vilket tar sex timmar. Det första stora mötet skjuts upp och börjar inte förrän på eftermiddagen. 
14:35 Demonstrationståget med miljöaktivister når fram till centrala delarna av Seattle vid Tredje Avenyn och Pike Street. 
17:00 Religiösa ledare ber för fred och för att i-länderna ska låta u-länderna slippa betala sina skulder. 5000 demonstranter når fram till Kingdome där de hindrar delegater från att komma in till den flotta middagen. 

Tisdag 29 november 
08:00 Demonstranter kedjar fast sig på gatorna och hindrar trafiken utanför hotellen där delegaterna bor. Tusentals människor marscherar i hela innerstaden. Polisen tvingas stänga Sheraton och släpper inte ut delegaterna. 
10:00 Inledningsceremonierna skjuts upp. 
10:30 Fackföreningarna möts på Memorial Stadium och samlar ca 20 000 personer. Polisen börjar skjuta med tårgas för att skingra demonstranter i innerstaden. Kaos bryter ut och anarkister i svarta kläder börjar slå sönder fönsterrutor. 
12:45 Öppningsledningsceremonierna inställda! Demonstranterna jublar. USAs handelsminister Barschefsky är rasande. Fackföreningarnas demonstrationståg når innerstan men släpps inte fram av miljöaktivisterna. Nu är det ca 30.000 människor på Seattles gator med ett enda mål: att stoppa WTO. 
14:00 EU-kommissionen träffar alla oss från konsument- och miljöföreningar och redogör för förhandlingspositionerna, som verkar hemskt låsta. 
16:30 Solnedgång och TV-nyheter. Bilderna av tårgas kablas ut till hela världen.
17:00 Consumers International lyckas få träffa David Byrne, EU-kommissionär för hälsa och konsumentfrågor. Han är skakad av demonstrationerna och oroad för konferensen. 
19:00 Borgmästaren inför utegångsförbud! 

Onsdag 1 december 
01:30 Bill Clinton anländer till den stora Boeingflygplatsen och eskorteras in till Westonhotellet mitt i innerstan. 
05:30 Radio Kristianstad väcker mig och vill ha en direktsänd kommentar. 
08:00 Inga protester är tillåtna längre. Nationalgardet har anlänt i sin Star Wars-mundering. Deras svarta patrullbilar hjälper till att stänga stan. Poliser vid varje gatukorsning kontrollerar alla identitetshandlingar. 
09:00 Trots avstängningarna lyckas hundratals demonstranter ta sig in nära Convention Center. "WTO's gotta go" lyder ropen på gatorna. Massarresteringar. De första rapporterna om förluster för sju miljoner dollar bland annat på grund av skador på butiker och lösöre.
14:00 Möte om bioteknikdebatten i USA med Dennis Kucinich, kongressman från Ohio, som vill införa GMO-märkning. 
16:00 Mer än 800 demonstranter samlas vid Pike Street igen men körs bort av polisen. De ger sig inte och kampen om gatorna böljar fram och tillbaka. 
21:00 Jag lyckas komma in på den japanska regeringens möte som i handlar om skogsbruk. Japan får inte gehör för sina krav på miljöregler och USA, som exporterar trä, vill ta bort alla tullar. Från japansk sida stödjer man Sverige 
och EU som vill att jordbruket ska ses i ett större "multifunktionellt" perspektiv, inte bara som en industri. 

Torsdag 2 december 
6:20 Radions Studio Ett sänder direkt och intervjuar mig om konsumentfrågorna. Om jag låter yrvaken beror det på att jag inte kom i säng förrän två i natt eftersom gatorna var blockerade och bussar och taxi inte kunde köra som de skulle. 
9:00 Vid vårt dagliga möte konstaterar Consumers International att 
EU-kommissionen gått för långt i sitt förslag att bilda en arbetsgrupp om 
genteknik. 
10:00 Nya demonstrationer i norra delen av Seattle strax utanför den avstängda zonen. 
13:00 Ungdomar samlas utanför häktet där advokater försöker komma i kontakt med dem som arresterats under natten. 
15:30 Pascal Lamy, EU-kommissionär för handel, tvingas medge att förhandlingarna hamnat i ett låst läge.  Han kritiserar förhandlingssystemet som "medeltida". På frågan varför han lagt fram förslaget om en arbetsgrupp om genteknik svarar han att det var en förhandlingsfiness för att få upp försiktighetsprincipen på bordet. Pascal Lamy medger att det var ogenomtänkt och att kommissionen inte kan driva detta eftersom 14 av EU-länderna protesterat. 
19:00 Det spända läget vid häktet får en lugn upplösning efter att medborgarrättsadvokaten Katya Komisaruk släpps in av polisen. 
20:00 Svenska UD berättar om dagens förhandlingar. Särskilt svår har frågan om arbetsrätten blivit efter att Bill Clinton sagt i en TV-intervju att han vill 
straffa u-länder med sanktioner om de inte förbjuder barnarbete. U-länderna vill inte gå med det. Leif Pagrotsky är mycket arg på Clinton som han tycker har "dödat" denna viktiga fråga. 

Fredag 3 december 
08:00 Butiksinnehavarna öppnar igen och kritiken mot borgmästaren växer. 
09:30 Svenska UD avslöjar att nattens förhandlingar inte lett till några resultat om jordbruket. EU och särskilt Frankrike vägrar gå med på att ordet
"eliminera" ingår i texten om exportsubventioner. USA å sin sida vägrar gå med på att ordet "försiktighetsprincipen" ingår. U-länderna känner sig åsidosatta och protesterar mot de slutna förhandlingarna som förs i det Gröna rummet, en kvarleva från Uruguayrundan. 
13:00 EU-parlamentariker berättar om de låsta positionerna och säger sig hoppas kunna spela en aktiv roll för att göra WTO mer demokratiskt i framtiden. 
22:00 WTO har under dagen och kvällen inte lyckats enas om att starta en ny förhandlingsrunda. Mike Moore, ordförande för WTO vill ha "time-out". 
 


Upp sida