Sveriges Konsumenter i Samverkan  Kampanj: EU

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer   Skicka Mail
2001-05-09
Sveriges Konsumenter i Samverkan deltar vid EU-konferensen om konsumentfrågor

Den inre marknaden fungerar inte för vanliga konsumenter. Det konstaterar Europas konsumentorganisationer som på fredagen överlämnade sina krav till EU:s konsument- och inremarknadsministrar på plats i Lund.

- Vi kan ju inte ha ett system där konsumenterna inte litar på den inre marknaden, säger Martin Frid från Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Han är en av de 40 konsumentrepresentanter som deltog i seminariet "Voice of the European Consumer 2001" i samband med det informella ministermötet i Lund. Under två månader har Europas konsumentorganisationer förberett sig på ett gemensamt uttalande, och under fredagen kunde det också överlämnas till ansvariga ministrar och EU-kommissionärer.

Mest för producenter?

Konsumentrepresentanterna menar att den inre marknaden fungerar bättre för producenter än för konsumenter. Bland annat kräver man ii sitt uttalande att konsumentpolitiken ska integreras i all annan politik, att konsumentgrupper ska få delta i större utsträckning i beslutsprocessen och att direktivet om konsumentskyddet ska ses över.

- Vi vill ha en gemensam lagstiftning på det konsumentpolitiska området, konstaterar Martin Frid. Enhetliga regler underlättar för konsumenterna.

Den nya tekniken har fått ett eget avsnitt där man kräver såväl konsumentskydd för handel över Internet som möjlighet för konsumenterna att lära sig hantera den nya tekniken.

Läs mer på:
http://eu2001.se/static/se/lund/konsumentngo.asp

Se hela presskonferensen på video (du behöver Real Player)

Konsumentorganisationernas krav


Upp sida