Sveriges Konsumenter i Samverkan   Kampanj: Internationellt

Startsida   Övrig verksamhet och kampanjer       Skicka Mail
1998-03-28
Leif Pagrotsky förhandlade om MAI i tysthet -kallar det "informationsmiss"

I mitten av mars kom frågan om MAI-avtalet ut i ljuset. Inger Schörling, ledamot för Miljöpartiet i EU-parlamentet, gick ut i debattartiklar i Svenska Dagbladet och Aftonbladet och i OBS i radion och ifrågasatte varför den svenska regeringen förhandlar inom OECD i tysthet om de internationella investeringarna.

Debatten fortsatte i Aftonbladet mellan Tomas Lappalainen och Leif Pagrotsky och sedan ställdes några enskilda frågor i riksdagen till handelsministern. Den 27 mars i en het debatt i riksdagen erkände så Pagrotsky att informationen kanske inte hade varit tillräcklig, men tydligen vill han inte erkänna att en så stor och viktig fråga borde debatteras mera offentligt och öppet.

Mer om debatten och de internationella reaktionerna finns att läsa under
kampanj/globaliseringen (läggs snart ut på hemsidan). Redan nu finns en länk 
till den internationella kampanjen "No to MAI" under 
"internationella nätverket".

Nu blir det inget avtal inom OECD i april. EU tvekar och troligen efter det
uppblossade debatten i Sverige kommer inte den svenska regeringen
(handelsminsistern) att skriva under något avtal. Det betyder inte att problemet är ur världen, det blir väl bara försenat och under tiden lägger man locket på!

Men vi ska tillsammans med andra 565 internationella organisationer fortsätta och hålla temperaturen hög. Vi har nu med Internet och e-post nya möjligheter att arbeta i nätverk och det blir nog inte så lätt att "mörka" i framtiden.

Öppenhet i framtiden, tack! Annars kan det bli fortsatt generande.

Bengt Ingerstam


Upp sida