Sveriges Konsumenter i Samverkan     Kampanj: Globalisering

Startsida     Övrig verksamhet och kampanjer       Skicka Mail
991202
Sista natten med gänget?

Nu är klockan strax före midnatt och de riktiga förhandlingarna är inne i ett hektiskt skede. Under hela torsdagen har rykten cirkulerat om olika versioner av den text som handlar om jordbruket. USA hatar verkligen det europeiska och japanska förslaget att ha med en hänvisning till att jordbruket är multifunktionellt, alltså inte bara till för att producera billig mat. I den text som vi kunde få se för några timmar sedan hade man därför tagit bort själva ordet - men UD menar att det faktiskt finns en del bra saker kvar. Det återstår verkligen att se!

U-länderna har i kväll gått ut med ett argt budskap till världen att man känner sig marginaliserade av USA och Europa. WTO har även denna gång visat sig ha svårt att ta hänsyn till de konkreta krav som u-länder hade med sig till Seattle. U-länderna gjorde sitt uttalande tillsammans med flera olika föreningar, bl a Consumers International, Oxfam och Friends of the Earth.
Läs mer på den engelska biståndsorganisationen Oxfams hemsida:
http://www.oxfam.org.uk/wto/index.htm

Under fredagen kan möjligen beslutet komma om det blir en ny WTO-förhandlingsrunda eller ej. Pascal Lamy som är EUs handelskommissionär lät inte så hoppfull i eftermiddags när han träffade alla oss som kommer från olika föreningar! Från vår sida vill vi inte att man forcerar fram en dålig ministertext med vaga mandat. Vi vill framför allt att man redan i
inledningen av texten ska ha med en tydlig mening som slår fast att konsumenternas intressen ska skyddas och stärkas. I så fall blir det lättare att driva olika konsumentfrågor i framtiden, t ex säker mat, meningsfull märkning, djuretiska regler osv.

Puh - nu känns det precis som i Peking eller Moskva förr i tiden, man ska
tolka alla nyanser i olika tal och tvingas gissa vad som egentligen menas eller inte menas, vad som kommer att hända och vad som redan har strukits från programmet på grund av att olika ministrar inte kan komma överens. Demokratiskt? Det kan vi diskutera!

 Martin Frid

Under några dagar framöver kan Du lyssna på radiointervjun med Martin Frid
i Seattle som sändes direkt i P1 på torsdagen i Studio Ett! (Du behöver Real
Player)
http://www.sr.se/p1/program/studio1/lyssna.htm
Klicka på torsdag 17:00
LYSSNA DIREKT eller LADDA HEM
 


Upp sida