Sveriges Konsumenter i Samverkan     Kampanj: Globalisering

Startsida     Övrig verksamhet och kampanjer       Skicka Mail
991130
Idag tisdag skulle det "riktiga" förhandlandet starta. Men usch, demonstranterna hann före och hela morgonen hade man bildat en mänsklig
kedja runt hela konferensområdet. Polisen slog till med tårgas och det blev
rabalder när dessutom 30000-40000 fackföreningsmedlemmar kom marscherande genom gatorna. Kaos! Från klockan 19:00 i kväll har FBI deklarerat undantagstillstånd och vi måste hålla oss inne på våra hotell. Det är stor skandal och verkligen inte vad vi trodde om amerikanarna.

Även igår kväll demonstrerades det och när Consumers International träffade EU-kommissionären David Byrne var han bekymrad. Han vill se till att dialogen fortsätter under de kommande åren men problemet är att få andra
länder har en så öppen attityd. Kanadas handelsminister vill t ex inte alls prata med några vanliga dödliga d v s mina kollegor från olika föreningar.

Lite riktigt arbete hinner jag med också! Ett intressant seminarium idag
handlade om TRIPs-reglerna (patent) som kritiker anser gör det svårt för
regeringar att se till att göra läkemedel tillgängliga i u-länder. Vi arbetar för att ändra TRIPs-reglerna och det tycks finns vissa öppningar. Maktfrågorna i samband med patent på bioteknikuppfinningar och t o m på mänskliga gener är ju en viktig fråga som Sveriges Konsumenter i Samverkan driver!

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/glob/globindex.html#3

I kväll ska vi träffa svenska UD igen och i morgon onsdag är det direktrapportering på Studio Ett (P1) klockan 16:05 med repris 23:05.

Martin Frid

PS: BBC har de bästa bilderna från WTO-demonstrationerna. Kolla deras
hemsida:
http://news.bbc.co.uk/hi/english/world/americas/newsid_543000/543290.stm
 


Upp sida