Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-03-25 Publicerad i KNY nr 14 samt i SKN nr 110
Konsumenterna lurade av gödningskosten
- frukostflingorna

En medvetet utvecklad vana har utvecklats, att äta frukostflingor, müsli och havregrynsprodukter till frukost. Jämför artikeln om gödningskosten här på vår hemsida. Bakgrunden till denna utveckling är fascinerande, men drivande har varit Kellogg´s och majsodlarna i USA . samt intressena bakom de ”moderna kostrekommendationerna”.

Det nya i denna granskning är att vi inte fokuserar på sockerhalterna, utan basen, kolhydraterna. Ser man utvecklingen av fetma, övervikt och diabetes måste man ställa sig frågan: Hur kan det komma sig när fettkonsumtionen sjunker? En sak är säker, det är inte fettets fel. Ja då måste nog kolhydraterna, främst de snabba, granskas.

42 produkter har granskats och tre butiker och GI-värdena jämförts. Sensationella slutsatser kan dras.

FRUKOSTFLINGORNA MÅSTE FÅ VARNINGSTEXT!

Kolla hur snabba kolhydrater vi får i oss. Majsflingor Cornflakes har ett GI på 116. Jämfört med socker (sackaros) som har GI 97. Nu kommer vi till det intressanta! Vi äter ofta till frukost rena raketmaten, som ger kroppen en tuff insulinkick (orsaken bl a till fetman). Flera flingor, rispuffar har GI 132 – värst – vetepuffar 105, havreflingor 89, ”all bran” 60.

Majsflingor, rispuffar och vetepuffar är de verkliga bovarna, värre än socker! Detta är avslöjande om vår vanligaste frukost.

Produktutvecklingen har varit grym och ofta riktad mot barnen, här har vi den verkliga skräpmaten. Troligen är detta den största orsaken till epidemier som fetma, övervikt och diabetes - kombinerat med för lite motion, som annars skulle bränt en del av kalorierna, innan de lagras i kroppen som fett.

En lite bättre trend är utvecklingen på müslisidan, med bl a frön och nötter, som ger ett betydligt lägre GI.

Men nu måste vi bara ta en ordentlig funderare om inte frukostflingorna borde få VARNINGSTEXT och extraskatt. Detta ska vi fortsätta att granska och debattera. Var med i debatten, skicka synpunkter!

Men vi passade också på att jämföra produkterna, innehållet, priserna och skillnaderna mellan de olika butikerna. Granskningen har gjorts i Hultsfred under vecka 12. Du kan lätt jämföra i dina butiker på din ort om du vill, skriv bara ut bilagda formuläret. Några viktiga noteringar kan vi så här tidigt göra.

Skrämmande prisvariationer mellan butikerna och mellan produkterna. Här finns massor att tjäna på att veta!

Har du lagt märke till hur stora hyllorna i butikerna är med frukostflingor, müsli och diverse gryner? Det finns ett samband. Antalet produkter är helt skrämmande. Hela 10 hittade vi av märket Kellogg´s, dessutom 32 av andra märken, främst EMV-varor (egna varumärken). Det gör 42 produkter att välja mellan, en omöjlighet om man ska vara medveten.

Det finns paket som det skiljer 10-20 kronor per kilo mellan butikerna!

Det skiljer upp till 25 kronor kilot bara för att lite torkade jordgubbar tillsatts!

Rena majsflingor finns från 17:96 per kilo (Eldorado) till 36:67 (COOP) och Kellogg´s 37:60. Fantasiprodukter (riktade till barn), Kellogg´s Coco Pops Rocks på Konsum 104:29 kilot och hos Willys 88:42!

Största sortimentet är det som bygger på majsflingor, sen kommer ris och havre. En del har inblandning av torkade fruktbitar eller choklad. Mängden socker, som tidigare fokuserats i olika kampanjer, varierar kraftigt upp till 35%.

Ladda ner hela granskningen
av produkter, innehåll och priser som pdf-fil och/eller word-fil.

(endast tillgänglig för medlemmar och nyckelprenumeranter)

Ny genomgång av 13 studier som jämfört effekterna av lågkolhydratkost eller kaloribegränsad fettsnål kost för vikt och riskfaktorer för hjärtsjukdom. Vinnare? Lågkolhydratkosten, i så gott som alla grenar. Läs mer >>

Läs även:
Cornflakes eller rent socker? >>
Vårt bidrag: Avslöjandet om Kellogg´s reklam till barn för ohälsosamt livsmedel och koppling till WWF >>


Så här kan du tjäna på att handla rätt:


Välj rätt butik
Välj rätt produkt, så obearbetad som möjligt (frukt o nötter kan du sätta till efter smak)
Välj produkter med lägsta GI, det blir då müslivarianterna. Alla flingor får stryk här
Är du frisk och rör på dig kan du äta måttligt med müsli i fetaste filsorterna
Gör din egen müsli http://www.konsumentsamverkan.se/precept/egenmusli.htm
Är du diabetiker eller i farozonen, tag mycket nötter och frön på fet fil, om du inte tar steget till mycket ägg och omeletter
Fortsätt och följ ”Konsumenter granskar” i detta nyhetsbrev, som medlem eller nyckelprenumerant
Tipsa vänner och bekanta om vad de kan tjäna på bara några hundralappar, eller ge bort en ”prova-på medlemskap” 6 månader, så de får uppleva vad vi kan göra tillsammans som konsumenter
Vilken bonus får vi inte när vi engagerar oss – bonus för ekonomi och hälsa
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss