Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-02-16 Publicerad i KNY nr 11 samt i SKN nr 107
Lönar sig arbetet med att
granska våra livsmedel?
Ja visst lönar det sig, även om det ibland tar tid att påverka marknaden, producenter och politiker. Genom åren har vi arbetat med en mängd viktiga frågor. Inom flera områden har vi lyckats tvinga fram förändringar som gynnat både miljön, djurhållning och oss konsumenter, bland annat när det gäller hälsa, livsmedelssäkerhet och ekonomi.

började vi på allvar att granska våra matfetter och speciellt de härdade och delvis härdade fetterna med sina transfetter, i samarbete med civilingenjören Gunnar Lindgren. Det gick vägen så småningom, då flertalet av de stora tillverkarna, först margarinfabrikanterna och sedan främst på brödsidan tog steget att plocka bort dessa fetter ur sina produkter. Det krävdes en ”svart lista” för att få fart på utvecklingen, men även kontakter direkt.

var också året vi började granska vad man gör med odlingsmarken där man odlar vår mat och lyckades efter mycket opinionsbildning få tillstånd ett slamstopp, så att reningsverkens förorenade slam inte längre fick gå ut på åkrarna. Vid ytterligare ett tillfälle fick vi brom på igen men nu kommer en tredje attack, som vi just nu arbetar hårt med.

startade vi kampanjen ”Fight mot Light” alltså lättprodukterna, bland det första vi la ut på Internet och egen hemsida. Idag är flertalet konsumenter på väg att överge dessa ”lurprodukter”.

engagerade vi oss i kampanjen för att få bort de gamla trånga burarna för värphönorna. Förändringen var seg och trög främst för motståndet från en del äggproducenter. Marknaden hade kollapsat på grund av handelns kampanjer med låga priser. Läs vårt pressmeddelande om ”att äggen är för billiga” och hela kampanjarbetet om ägg.

Genteknik har varit ett omfattande arbete för oss redan före 1998 (då de första bidragen lades ut på den nystartade hemsidan.

I datumordning finns registrerat sedan 1998 alla dokument som lagts ut på hemsidan.

fördjupade vi granskning och information om våra matfetter i ett bredare hälsoperspektiv:
SKiS går i spetsen för en ny syn på matfetter och hälsa >>
Debatten om matfetterna >>

startade vi granskningen av tillsatserna, azofärgerna, sötningsmedlen, smakförstärkare, glutamat och den allt vanligare tillsatsen VATTEN. Läs ”5 myter om tillsatserna i maten”.

uppvaktade vi dåvarande folkhälsoministern om de tveksamma kostråden.
Där är vi inte i hamn än men debatten svänger i dagarna, nu när Becel blev av med stödet från Hjärt- Lungfonden och forskarna börjar ifrågasätta gamla sanningar.

tog vi tag i ”Debatten om socker” och konsumtionen av socker, läsk och sötade frukostflingor.

i december startade opinionsbildningen om Sukralos i samarbete med professor Göran Petersson från Chalmers. Alla förnekade att det var någon risk med det, tillverkarens advokat gav sig in i debatten och Livsmedelsverket intygade att det var ofarligt. Nu är det i stort sett borta.
Sammanfattning Sukralos >>

i september hade vi möjlighet att träffa en stor grupp representanter för livsmedelsföretag och informera om vår syn på både livsmedelsdebatten och hur utvecklingen borde styras och att sätta konsumenternas behov i centrum. Det mottogs med lite delade reaktioner, men många instämde att det var ju bara det som gällde.

För att se en total bild av vår verksamhet klicka här!

Mot bakgrund av allt detta arbete är det intressant att läsa ett par artiklar i Sydsvenska Dagbladet: Nu tas konstgjorda smakförstärkare bort >>
Matproducenter slår sig för bröstet >>

Vore inte läget lämpligt att en mera direkt dialog kunde föras med livsmedelsbranschen och kanske den vägen snabbare komma överens om ”Framtidens mat – på konsumenternas villkor”?

Citat: ”Företagen vill ju inte tillverka något som konsumenterna inte vill ha”, säger Agneta Dreber, vd på intresseorganisationen Livsmedelsföretagen.

Ska vi ta det som en invit? Vi har ju gjort vad vi kan för att väcka opinion, flera har också bidragit, så nu är väl tiden mogen.


upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss