Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Klimatet
2007-02-12 Publicerad i SKN nr 51


KLIMATET och PANNKAKAN

En stor plastflaska (energislukande och baserad på fossil olja) för att transportera runt drygt 1 dl vetemjöl och lite annat. Bekväm säger man, bara fylla med mjölk och skaka, för att sedan grädda. Det ska bli 10 pannkakor. Sen ska plastflaskan bäras till återvinningstorget och läggas i rätt container. Transporteras till en återvinningscentral eller fabrik för att göra ny plast av den för kanske nya pannkakor.

Jaha, vad var det nu jag fick i flaskan, jo vetemjöl, glukossirap, äggula och salt. Det står att näringsvärdet för torrvaran är 350 kcal för 100 g torrvara. Plus 4 dl mjölk, var är vi då? Fullständigt ointressanta siffror. Men det blir 75 g kolhydrat och 11 g protein och 2 g fett. Mjölken och fettet får du tillsätta dessutom.

Så var det pengarna ja, flaskan med sin dryga dl vetemjöl kostade 17:90 och innehållet vägde 190 g. Det betyder att vetemjölet som i 2 kg förpackning i samma affär kostade 3 kr/kg, helt plötsligt har produktutvecklats och nu kostar 95 kr/kg. Det blir alltså 30 gånger mer pengar för Unilever men mindre i din plånbok. 30 gånger mer pengar betyder 30 gånger mer arbete, transporter och koldioxidutsläpp, inte bara för flaskan utan för mig som ska arbeta ihop 30 gånger mera pengar för att slippa blanda ihop smeten.

Besväret med plastflaskan som ökar på sophanteringsjobbet tänker vi kanske inte på, inte heller klimateffekten av transporten och flaskan. Men låt oss tänka lite på plånboken. Jamen säger någon som vill försvara vansinnet, det är ju bekvämt och 17:90 är ju inte så mycket pengar. Nä just det. Småprispaketen är lättsålda och gör att vi inte tänker till.

Luft i flaskan
Visst är det fascinerande hur man kan sälja bekvämlighet till oss. Det är verkligen ”luft i flaskan”. Det kallas produktutveckling, som gör att vi får arbeta 30 gånger mer för att få det bekvämt. Vilken kullerbytta! Är bekvämligheten värd en 30-faldig ökning av vår ansträngning? Nej, men reklamen säger alltid till oss: ”Du som är jäktad och inte har tid, vi har lösningen”.

Hur var det nu, är det här lösningen för KLIMATET? Nej men kanske kan insikten bli det!

upp