Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-10-03 Publicerad i KR nr 2 samt i SKN nr 69


Dags att bojkotta igen?


Rubriken fanns i Göteborgs Posten 3 oktober. De har haft en serie om fusket med maten och ”fulmärkning” som de kallat det. Fusklaxen var första artikeln, glutamat var en annan. Kolla på www.gp.se.

Vi citerar: "Senaste dagarna har vi avslöjat hur svensk livsmedelsindustri lurar oss. De bluffar om matens ursprung, de lurar oss med slagord om mycket fibrer, de ljuger om fisksorter och de fuskar genom att ta en genväg via glutamat till smaken."

I den aktuella artikeln tycker man att Livsmedelsverket borde arbeta mer i konsumenternas intresse. Det är precis det vi efterlyst senast häromdagen på möte i Konsumentpanelen på Livsmedelsverket, varför SLV alltid försvarar sådant som vi konsumenter inte tror på eller vill ha, som GMO, azofärger, glutamat, sötningsmedel som aspartam och sukralos, samtidigt som man uttalar sig tveksamt mot ekologiska produkter och ska ”undersöka om de verkligen är bättre för hälsan”.

GP skriver vidare: "Verket kommer förmodligen svara mig att det är viktigare för folkhälsan att få svenskarna att äta mer fibrer, mindre fett och röra sig mer. Samma gamla råd som vi hört i många år, om än något förändrade i kanterna. Det är dock en dålig ursäkt för att inte agera på andra håll. Livsmedelsverket ska arbeta i konsumentens intresse för att vi ska få säker och ärlig mat. Men det är organisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS - med små resurser och mycket entusiasm - som jag kopplar ihop med det arbetet."

Det känns skönt att läsa, men är också allvarligt. Inte bara att vi har små resurser, utan att inte tusentals konsumenter snabbt går med som medlemmar i vår medlemsstyrda genuina och fristående konsumentorganisation, som inte organisationer styr. Det skulle ge de resurser vi behöver för att orka fortsätta och även göra mera. Förra regeringen försökte strypa oss eftersom vi inte var politiskt lojala. Ska nya regeringen fortsätta det ”mordet” för att vi inte tar politisk ställning? Eller ska de visa vad de menar med att stimulera ”egenmakt”?

Vad kan du göra?
Bortsett från att sluta upp i ledet, kan du skaffa E-nummerguiden så du vet vad ska undvika/bojkotta, läsa våra nyhetsbrev, intressera flera där du bor så ni kan kolla priser, göra tester och de som inte har Internet kan få hjälp av andra som får vår snabba information via nätet. Vi håller på att utarbeta ”Framtidens mat – på konsumenternas villkor” – det kan du vara med och skapa. Näringslivet har redan visat intresse för en bättre dialog.

Ta detta som en uppmaning, inte bara att bojkotta utan att vi tillsammans snabbt skapar en stark och fristående konsumentorganisation, så näringsliv och myndigheter både lyssnar och kan föra en dialog!

Så här gör du >>

Läs GPs artikel här >>
upp