Ulf
Elfvings intervju med Göran Persson 14 september
2006 i P1s Meny
Först lite allmänt om ”maten i tjänsten”
och planering av måltid och kök privat. GP
avslutade med att konstatera att han inte har några
problem med vikten, ”jag går inte ner”.
Senare kom man in på konkreta frågor, som
refereras här:
UE: Maten är ju
det viktigaste vi har men spelar det egentligen någon
roll vilken regering vi har?
GP: Ja det gör det definitivt. Mat är också
konsumentfrågor och människor ska veta att
det finns en regering som tycker att allting klaras
inte av marknaden utan vissa regler måste också
finnas. Det gäller både för den mat
du köper i affären och för den mat som
du äter och inhandlar på krogen. Det ska
finnas kontroll och det ska finnas regelverk och det
ska finnas ett konsumentskydd.
UE: Tror du att ni är
ensamma om den uppfattningen?
GP: Det vet jag inte om vi är helt ensamma, men
vi driver dom frågorna och dom är viktiga
för oss. Jag hoppas att andra också vill
vara med. Men i regel är det ju så att när
man sätter hårt mot hårt i sådana
frågor, så finns det mycket starka intressen
på andra sidan. Konsumentintresset i Sverige är
inte så starkt uttryckt organisatoriskt utan det
bärs nog mest av några stora fackföreningarna
och av det socialdemokratiska partiet.
UE: Finns det någonting
annat i er politik som skulle kunna tilltala den matglade?
GP: Ja vi har ju drivit en politik de sista 15 åren
som ju kraftigt har pressat matpriserna i Sverige. När
jag började med politik en gång i tiden så
var matpriserna den stora inrikespolitiska frågan,
det var dyrt med mat. Det är dyrt fortfarande kan
man nog säga men
inte alls på samma sätt som förut. Det
är det ena, och det andra är att vi ska också
se till så att vi har en regering framöver
som vill vara med och ta ansvaret framförallt för
det svenska kulturlandskapet, hagmarkerna, och där
borde vi kunna ha underlag för en väldigt
bra köttproduktion både från nöt
och ifrån får, som jag tycker skulle vara
attraktivt.
UE: Det står också
i programmet att ni vill värna om svensk mat och
livsmedelskvalitet. Men hur ska det gå till?
GP: Ja att värna livsmedelskvaliten det är
en fråga om att myndigheter ska kunna göra
kontroller och ha den typen av tillsyn. Att värna
traditionen och kulturen i sammanhanget det är
inte minst att också att ha bra utbildningar för
nya kockar och är det någonting som jag tycker
att vi har lyckats med i Sverige dom sista 10-15 åren
så är det ju att utveckla utbildningar för
dom som arbetar med mat i den formen. Sedan är
det också viktigt, och det är en helt annan
typ av fråga, det är att den livsmedelsindustri
vi har i Sverige måste rationaliseras och omstöpas
på ett sånt sätt så att vi har
den kvar i landet. Vi har väldigt mycket idag som
är på väg att bli ganska olönsamt
och vi kan ha bönder som föder upp djur men
vi kanske inte har några slakterier som tar emot
dem. Vi kanske har charketurifabriker som inte får
någonting från slakterierna. Det där
är någonting som i regel inte betraktas som
så politiskt stort men jag tror att det är
det, särskild den dag när vi missar det där.
Samma sak gäller mejerierna. Mjölken, osten
och smöret är ju inte bara basvaror utan i
allra högsta grad en identitet för vårt
land.
Sen fortsatte diskussionen om en ev kokbok.
Utskrivet av Bengt Ingerstam, Sveriges Konsumenter
i Samverkan
Tillbaka
till notisen om myterna >> |