Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-09-14


SKIS ordförande Bengt Ingerstam i TV PLUS

(se sista reprisen lördag 16 september i TV kl 11.30)


De politiska partiernas svar på PLUS frågor på konsumentområdet diskuterades i sändning den 11 september, repris 13 och 16 september (dagen före valet, så passa på att titta!). Bengt Ingerstam framförde då ett par synpunkter, dels att det är angeläget att vi konsumenter organiserar oss och får vara fristående och oberoende av fackföreningar, partipolitiken, handelsblock och näringslivet. Vi får inte heller acceptera att bli styrda av partipolitik, och inte heller försök till monopoltendenser, som nu är fallet.

Lågpriskonkurrensen belystes också och hur ineffektiv denna prisfokusering är när en flaska ättika kan kosta på Konsum 13:90 (bensinstation 16 kr) medan Willys tar 9:98.

Prisskillnad 40 procent mellan Willys och Konsum visar att vi konsumenter måste vara aktiva och inte förlita oss på regeringens försök att ge oss billigare livsmedel eller handelns sätt att förvilla oss med 39:90 och andra ”9-or” i priserna. Se vårt förslag till prisjämförelse här finns 30 procent att spara!

Bengt framförde också att konsumentfrågorna inte nödvändigtvis hör hemma i partipolitiken utan är långsiktiga frågor som bäst löses av oss konsumenter själva, i privat eller organiserad form. Konsumentrörelsen, den fristående, är ett bra alternativ till politiken, inte en ersättning.

Programmet går även att se via www.svt.se/plus – klicka på "se programmet"

upp